Mainos

Merita-Nordbanken myi Pohjola-osakkeensa

Ruotsalainen vakuutusyhtiö Skandia on kasvattanut merkittävästi omistustaan Pohjola-yhtiöistä. Skandia osti tänään Merita-Nordbankenin koko 12,7 prosentin osuuden Pohjolasta ja nousi kaupan myötä Pohjolan tasavahvaksi omistajaksi henkivakuutusyhtiö Suomen kanssa. Kaupalla on merkitystä myös Suomen elinkeinoelämälle, sillä Pohjola on suuri omistaja monissa suomalaisissa pörssiyhtiöissä.

Merita-Nordbanken ja Meritan eläkesäätiö myivät Skandialle 5,1 miljoonaa Pohjolan osaketta 47 euron kappalehinnalla eli noin 1,45 miljardilla markalla. Kaupan myötä länsinaapurin vakuutusjätin hallussa on Pohjolan äänistä 32,5 prosenttia ja osakepääomasta 23,6 prosenttia. Ennen kauppaa Skandia omisti äänistä noin 20 prosenttia ja osakepääomasta noin 10 prosenttia.

Merita-Nordbanken luopuu Pohjolan osakkeistaan, koska konserni haluaa keskittyä ydinliiketoimintaansa. Merita kirjaa kaupasta kuluvan vuoden tulokseen 675 miljoonan markan myyntivoiton. Markkinoille kaupat eivät tulleet yllätyksenä, sillä Meritan Pohjola-omistuksen kohtaloa on arvuuteltu pitkään. Meritan ja Pohjolan keskustelut liiketoiminnallisista yhteistyömahdollisuuksista jäivät keväällä 1997 tuloksettomiksi. Viime vuonna Merita ehti luopua Sammon ja Nokian osakkeistaan.

Skandian pääjohtaja Lars-Erik Petersson kertoi tiedotteessa, että Pohjola ja Skandia ovat jo vuosia rakentaneet menestyksestä yhteistyötä. Hänen mukaansa syvempi strateginen yhteistyö jatkossa tarjoaa yhtiöille mahdollisuuden kehittää yhteisiä vakuutusmarkkinoita Pohjoismaissa. Skandian varatoimitusjohtaja Ulf Spång totesi uutistoimisto Reutersille, ettei yhtiö näillä näkymin hanki lisää Pohjolan osakkeita. Hänen mukaansa torstainen kauppa ei ole askel kohti yhtiöiden fuusiota. Pohjolan pääjohtaja Iiro Viinanen sanoi, että yhteistyö Skandian kanssa koituu Pohjolan osakkeenomistajien hyödyksi.

Kauppa edellyttää vielä sosiaali- ja terveysministeriön lupaa.
(STT-Reuters-MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.