Mainos

Merita myy Spondalle kiinteistöjä

Kiinteistöyhtiö Sponda osti maanantaina Meritalta 1,1 miljardin markan arvosta kiinteistöjä. Kymmenestä arvokiinteistöstä seitsemän sijaitsee Helsingin keskustassa, yksi Helsingin Itäkeskuksessa, yksi Vantaalla ja yksi Tampereella. Kauppojen jälkeen Spondan kiinteistöjen arvo nousee yhteensä noin neljään miljardiin markkaan.

-Sponda on Meritan kanssa tehtyjen kauppojen jälkeen valmis vietäväksi pörssiin, sanoi toinen valtiovarainministeri Jouko Skinnari kaupan julkistamistilaisuudessa Helsingissä. Hän arvioi pörssiin menon tapahtuvan "lähitulevaisuudessa". Valtiovarainministeriö ilmoitti tänään nimittäneensä investointipankit Alfred Bergin ja Morgan Stanleyn neuvonantajikseen selvittämään Spondan omistuspohjan laajentamisvaihtoehtoja. Skinnarin mukaan osakkaiksi on tulossa ainakin kotimaisia sijoittajia, jotka ovat ilmaisseet kiinnostuksensa.

Meritan kanssa tehdystä kiinteistökaupasta maksettiin käteisellä 133,9 miljoonaa markkaa ja loput Spondan suunnatulla osakeannilla. Merita omistaa annin jälkeen 17,4 prosenttia Spondan osakepääomasta. Lisäksi Sponda osti erillisellä 390 miljoonan markan kaupalla ns. Innotalon Helsingin keskustasta. Skinnarin mukaan toistaiseksi ei ole päätetty, viedäänkö Sponda pörssiin osakeyhtiönä vai kiinteistösijoitusyhtiönä. Spondan kiinteistöjen arvopaperistamisella valtiovalta pyrkii hänen mukaansa kehittämään Suomen kiinteistö- ja sijoitusmarkkinoita tuomalla niille ensimmäisen suuren kiinteistösijoitusyhtiön.
-Tällä hetkellä pörssissä on vain muutama noteerattu kiinteistösijoitusyhtiö ja niidenkin markkina-arvo on alle miljardi markkaa, mikä on häviävän pieni osa Suomen kiinteistökannasta, totesi Skinnari. Esimerkiksi Ruotsissa on noteerattu kolmisenkymmentä kiinteistösijoitusyhtiötä, joiden yhteenlaskettu arvo on noin 100 miljardia kruunua.

Meritan ja hieman aiemmin Arsenalin kanssa tehdyillä kaupoilla valtio pyrkii Skinnarin mukaan lisäämään Spondan houkuttelevuutta kasvattamalla kiinteistöjen lukumäärää ja keskittymällä keskeisillä paikoilla oleviin kiinteistöihin. Meritalta Helsingissä ostetut kiinteistöt sijaitsevat kaikki kaupungin ydinkeskustassa. Ajankohtaa Spondan pörssiin viemiseksi Skinnari pitää hyvänä.
-Taloudellinen kehitys on suotuisaa, kiinteistöjen vuokrausaste nousussa, korkotaso matala ja Suomen liittyminen Emun kolmanteen vaiheeseen lisää suomalaisten kiinteistöjen houkuttavuutta ulkomaisten sijoittajien silmissä, mainitsi Skinnari.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.