Mainos

Merita houkuttelee investointeja Ruotsiin

Ruotsin valtion omistama Invest in Sweden ISA ja Merita aloittavat yhteistyön. ISA pyrkii houkuttelemaan ulkomaisia sijoituksia Ruotsiin ja Merita puolestaan antaa tietoa suomalaisyrityksille, jotka harkitsevat investointeja länsinaapuriin.

Pääjohtajan Vesa Vainion mukaan Meritan tähtäimessä on kasvattaa yhteistyön avulla pankin Tukholman konttorin liiketoimintaa. Ruotsi on pitkään ollut suomalaisten yritysten investointien ykköskohde, seuraavat ovat Saksa ja Alankomaat. Suomalaisten suorat investoinnit Ruotsiin olivat viime vuonna noin 3,5 miljardia markkaa.
Ruotsissa on noin 360 suomalaisten yritysten tytäryhtiöitä ja ne työllistävät yli 26000 henkilöä.

ISA on toiminut Ruotsissa vasta puolitoista vuotta. Sitä ennen ulkomaisten investointien edistämisestä vastasi sikäläinen ulkomaankauppaliitto. ISA:n vuosibudjetti on 35 miljoonaa markkaa. Suomen vastaava, Invest in Finland Bureau, saa tyytyä 10 miljoonan markan budjettiin.

EU-jäsenyys toi investointeja Ruotsiin

Ruotsalaiset investoivat ulkomaille erityisen innokkaasti vuonna 1990, noin 90 miljardia kruunua. Ulkomaisten yritysten investoinnit Ruotsiin olivat silloin vain 10 miljardia kruunua. Järjestys vaihtui 1990-luvun puolivälissä. Silloin investoinnit Ruotsiin kipusivat yli 110 miljardin kruunuun eli lähes 80 miljardiin markkaan.

ISA:n pääjohtajan Kai Hammerichin mukaan suurin syy boomiin oli Ruotsin liittyminen EU:n jäseneksi. Se houkutteli Pohjois-Amerikkalaiset yritykset Ruotsiin. Viime vuonna Ruotsissa oli 560 amerikkalaisten yritysten tytäryritystä.

Saksalaiset ja britit investoivat Suomeen

Suomi sai ulkomaisia suoria investointeja viime vuonna noin viisi miljardia markkaa. Suurimmat maat olivat Iso-Britannia, Saksa, Yhdysvallat ja vasta neljäntenä Ruotsi. Ruotsi johtaa kuitenkin investointien lukumäärässä: viime vuoden 94 uudesta ulkomaalaisyrityksestä yli kolmannes tuli Ruotsista.
Tänä vuonna ulkomaalaiset ovat ostaneet Suomesta tai perustaneet Suomeen 82 yritystä. Niistä on ruotsalaisia noin 30, amerikkalaisia 12 ja tanskalaisia 9.

Suomi ja Ruotsi kilpailevat samoista investoinneista.
-Ruotsin etuna on Suomea suuremmat kotimarkkinat ja kansallisen teollisuuden tunnettuus, sanoo Invest in Finland Bureaun toimitusjohtaja Nils-Christian Berg.

Suomea hän myy kaupallisena keskuksena, josta vallataan kasvavia Venäjän ja Baltian maiden markkinoita. Toisaalta Suomi on venäläisille yrityksille portti EU:hun. Suomessa arvellaan olevan jopa sata venäläisyritystä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.