Mainos

Merita: Bkt kasvaa 4,2% tänä vuonna

Suomen talouskasvu jatkuu tänään julkaistun MeritaNordbankenin talouskatsauksen mukaan voimakkaana sekä tänä että ensi vuonna, mutta kasvun vauhti hidastuu selvästi viime vuoden ennätystahdista.

Meritan pääekonomistin Juha Ahtolan mukaan Suomen kansantalous elääkin parhaillaan "erinomaisen vahvaa talouden kasvuvaihetta".

Suomen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 4,2 prosenttia ja ensi vuonna 3,2 prosenttia, ennustavat Meritan ekonomistit Unitas-katsauksessa. Viime vuonna bruttokansantuote kasvoi peräti 5,9 prosenttia. Vuonna 1994 Suomen bruttokansantuote kasvoi 4,5 prosenttia, vuonna 1995 5,1 prosenttia ja vuonna 1996 3,6 prosenttia.

Meritan ennuste on samoilla linjoilla valtiovarainministeriön ja Etlan tuoreiden suhdannekatsausten kanssa. Meritan kasvuennuste on sekä tänä että ensi vuonna 0,2 prosenttiyksikköä korkeampi kuin VM:n arvio. Etlan tämän vuoden ennuste on 0,2 prosenttiyksikköä alhaisempi, mutta ensi vuoden ennuste 0,3 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Meritalla.

Ahtolan mukaan näyttää siltä, että työllisyyden kasvu yltää tänä vuonna yli 50 000 henkilön. Työllisyyden parantumista tukevat tuotannon kasvuvauhti ja lisäkysynnän painopisteen siirtyminen kulutukseen ja investointeihin. Merita ennustaa työttömyysasteen laskevan tänä vuonna 14,5 prosentista 12,7 prosenttiin ja ensi vuonna edelleen 11,7 prosenttiin.

Työllisyyden paraneminen on Ahtolan mukaan ollut kuitenkin tavoitteita hitaampaa, vaikka kansantalous muuten on tasapainottunut vaativia tavoitteita enemmän. Tämä näkyy niin vaihtotaseen, hintojen ja korkojen kuin valtiontalouden kehityksessä.

Noin kolmen prosentin talouskasvuennusteet ensi vuodeksi ovat Ahtolan mielestä huolestuttavia siksi, että työllisyyden paraneminen hidastuu merkittävästi. Vaikka tiukoista menolinjoista on pidettävä kiinni, olisi palkkaverotusta kevennettävä Ahtolan mielestä rohkeasti jo ensi vuonna.
-Tällä kyetään parhaiten luomaan uutta kasvupotkua ja luottamusta kotimarkkinoille. Nyt olisi korkea aika toteuttaa työllisyysryhmän ehdotus korkeimman rajaveroasteen alentamisesta 50 prosenttiin, katsoi Ahtola.

Inflaatio pysyy Meritan arvion mukaan hyvin hallinnassa, vaikka Suomen ulkoinen tasapaino muuttuu yhä vahvemmaksi. Viime vuoden keskimäärin 1,2 prosentista inflaatio nousee tänä vuonna 1,9 prosenttiin. Ensi vuonna se pysyy tällä tasolla, arvioidaan katsauksessa.

Kauppa- ja vaihtotaseen ylijäämät kasvavat Meritan mukaan edelleen sekä tänä että ensi vuonna viime vuoden ennätystasolta. Viennin vahvan imun ansiosta teollisuustuotanto kasvaa tänä vuonna edelleen 5,2 prosenttia ja ensi vuonna 4,1 prosenttia, kun kasvu viime vuonna oli 8,4 prosenttia.

Kauppataseen ylijäämä nousee Meritan ennusteen mukaan tänä vuonna 54,0 miljardista markasta 56,0 miljardiin markkaan ja vaihtotaseen ylijäämä 32,9 miljardista 36,0 miljardiin markkaan. Ensi vuonna kauppataseen ylijäämä kohoaa 58,0 miljardiin markkaan ja vaihtotaseen ylijäämä 37,0 miljardiin markkaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.