Mainos

Merirosvot kaapanneet kaksi alusta

Somalialaiset merirosvot kertovat, että he ovat kaapanneet kreikkalaisen ja ukrainalaisen aluksen. Ukrainalaisaluksessa on merirosvojen mukaan YK:n ajoneuvoja.

- Olemme kaapanneet laivan, joka kuljettaa teollisuustuotteita ja valkoisia autoja, joissa on YK:n merkki, ystävämme ovat aluksella, kertoi Husseiniksi esittäytynyt merirosvo uutistoimisto Reutersille Haradheeren kaupungista.

Hän sanoo ukrainalaisaluksen olevan tulossa kaupunkiin. Kaappauksesta ei saatu tuoreeltaan viranomaisten vahvistusta, mutta kreikkalaisaluksen kaappaus sen sijaan vahvistettiin.

- MT Ariana kaapattiin varhain lauantaiaamuna Madagaskarin pohjoispuolella. Alus oli tulossa Brasiliasta Lähi-itään, sanoo Itä-Afrikan merenkulun avustusohjelman edustaja Andrew Mwangurai.

Somalialaisilla merirosvoilla on nyt hallussaan ainakin 18 kaapattua alusta.

Toiselta rosvoryhmältä löytyi räjähteitä

Adeninlahden merirosvoilta löytyi myös ensimmäistä kertaa räjähteitä, joilla voisi upottaa aluksen. Liki kilo P4A-räjähdettä oli joukkiolla, joka yritti hyökätä öljytankkerin kimppuun.

- Taitavasti käytettynä räjähteellä olisi voinut upottaa aluksen, kertoo sotalaiva Corte Realin komentajakapteeni Alexandre Fernandes.

Rynnäkkökiväärein ja singoin aseistautunut ryhmä yritti kaapata Bahaman lipun alla purjehtivan norjalaisvarustamon MV Kiton -tankkerin eilen. Hyökkäys keskeytyi, kun portugalilaisen sotalaivan helikopteri ehätti tankkerin avuksi hätäkutsun jälkeen.

Sotalaiva lähti pikaveneillä liikkuneiden hyökkääjien perään ja otti kiinni 19-miehisen joukkion tukialukseltaan illalla. Joukolta takavarikoitiin aseet. Joukko oli vapautettava, koska Natolla ei tavallisesti ole valtuuksia vangita ketään kansainvälisillä vesillä.

Somalian merirosvous käy kalliiksi kauppamerenkululle, ja se on jo nostanut rahtialusten vakuutusmaksuja. Osa varustamoista harkitsee vaarallisten vesien kiertämistä muita reittejä pitkin. Vaikeuksissa on myös YK:n ruoka-apu, koska apukuljetustenkin kimppuun on käyty.

Lisäksi torjunta on kallista: kauppalaivoja on turvaamassa 20 sotalaivaa EU-maiden lisäksi Yhdysvalloista, Venäjältä, Intiasta ja Kiinasta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.