Mainos

Merirosvot iskivät taas Adeninlahdella

Merirosvot ovat kaapanneet hongkongilaisen rahtilaivan Somalian ja Jemenin välisellä Adeninlahdella. 36 000 tonnin viljalastissa oleva laiva oli matkalla Iraniin Bandar Abbasin satamaan. Nyt sen uskotaan suuntaavan kohti Somaliaa.

Aluksella on 25 merimiestä, joiden kansallisuuksia ei ole kerrottu.

Merirosvot kaappasivat lauantaina saudiarabialaisen supertankkerin etelämpänä Afrikan itärannikolla, Kenian aluevesillä.

Sauditankkeri on saapunut tänään Somaliaan, ja kaappareiden lunnasvaatimuksia odotellaan. Tankkerin lastina on kaksi miljoonaa tynnyriä öljyä, joka on arvoltaan sata miljoonaa dollaria.

Somalialaisrosvot ovat hyökänneet tänä vuonna jo noin 90 laivalle. Rosvojen hallussa on tällä haavaa 16 alusta ja vankina 250 merimiestä.

Naton keinot rajalliset merirosvoja vastaan

Nykyaikaisten merirosvojen välineet ovat ihan muuta kuin perinteisissä merirosvoseikkailuissa. Valikoimaan kuuluvat ketterät pikaveneet, konetuliaseet ja satelliittipaikantimet. Saaliina on lunnaita ihmisistä ja lasteista.

- He tekevät työnsä erittäin hyvin, heillä on hyvät aseet ja he ovat taktisesti erittäin hyviä, sanoo Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mike Mullen.

Kaappauksen jälkeen alkavat neuvottelut, esitetään lunnasvaatimus, merirosvot saavat salkullisen seteleitä, jonka jälkeen laiva lasteineen ja miehistöineen vapautetaan. Nato valvoo aluetta, mutta kaapattua laivaa kohtaan se on voimaton.

- Natolla ei ole valtuuksia nousta kaapattuun laivaan ja vapauttaa sen miehistöä, sanoo Naton tiedottaja James Appathurai.

Kaappaukset Punaisella merellä ovat liki kaksinkertaistuneet viime vuodesta. Varustamot miettivät nyt pidempää reittiä Hyväntoivonniemen kautta. Se pidentäisi laivojen matkaa parilla viikolla, ja matkanteko maksaa kymmeniä tuhansia euroja päivässä.

- Merirosvojen törkeät toimet saavat Punaisenmeren alueen - ja myös muut maat lähtemään entistä päättäväisemmin taistelemaan merirosvousta vastaan, sanoo Saudi-Arabian ulkoministeri Saud Al-Faisal.

Asiantuntijan mukaan tilanteessa on kaksi ratkaisua, joista toinen on poliittinen muutos Somaliassa. Tällä hetkellä yritetään sotilaallista tietä.

- Esimerkiksi EU:n sotilaita menee sinne ensi kuussa. Rajallisilla joukoilla, 30-40 laivalla on kuitenkin vaikeaa turvata koko alue. Joskus on saatava poliittinen ratkaisu. Somalia tarvitsee hallituksen, poliisin armeijan ja rannikkovartioston, jotka pitävät järjestystä yllä Somaliassa, Chatam House -ajatushautomon Itä-Afrikan asiantuntija Roger Middleton.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.