Mainos

Meripäivillä voi päästä heti oikeuteen

Kotkan meripäivillä kokeillaan nopeutettua oikeudenkäyntiä lieviin rikkomuksiin. Tiedot lähetetään välittömästi telekopiokoneella syyttäjänvirastoon.

Törkeän alapuolella olevat lukemat poliisin tarkkuusalkometriin puhaltanut voi halutessaan saada oikeudenkäynnin heti juhlien aikana. Nopeutettua oikeudenkäyntiä sovelletaan myös muihin juhlien aikana tehtyihin pieniin rikkomuksiin. Kotkassa nyt meripäivien aikana toteutettava kokeilu on Kotkan poliisin komisarion Topias Kotiniemen mukaan tiettävästi lajissaan ensimmäinen maassamme.
-Nopeutettu käsittely perustuu nimenomaan asiakkaan vapaaehtoisuuteen, painottaa Kotiniemi. -Rattijuoppoudesta epäiltyjen osalta kokeilun tekevät mahdolliseksi poliisin uudet tarkkuusalkometrit.

Lievien rikostapausten nopeutetulla käsittelyllä halutaan ylipäätään virtaviivaistaa meripäivillä tapahtuvien rötösten päätökseen saattamista. Rattijuopumustapauksissa mittarin näyttäessä kiellettyjä lukemia tai vastaavassa muussa tapauksessa poliisi laatii heti rikosilmoituksen. Tiedot lähetetään välittömästi telekopiokoneella syyttäjänvirastoon. Samantien kokoontuu käräjäoikeus myös viikonvaihteen aikana. Näin säästetään vaivaa, aikaa ja rahaa molemmin puolin leivätöntä pöytää, kun oikeuteen haastettuja ei tarvitse hakea kautta maan tai jopa ulkomaita myöten. Joissakin tapauksissa haastemies ei edes löydä asiakastaan.

Kymmenesosa Kotkan rikosasioista meripäivillä

Kotkan käräjäoikeuden laamannin Antti Ruotsalaisen mukaan nyt on valmius määrätä asiakkaan käsittelypäivä akselilla poliisi-syyttäjä-käräjäoikeus heti paikan päällä. Normaalisti kuluu ylensä kahden kuukauden verran ennen kuin rikosasioissa saadaan vastaaja Kotkaan oikeuteen. Meripäivien neljän vuorokauden aikana syntyy 10 prosenttia Kotkan käräjäoikeudessa vuodessa käsiteltävien rikosasioiden urakasta. Nyt kun "kutsu annetaan heti kouraan" ei vastaaja voi kadota ehkä tavoittamattomiin. Ruotsalaisen muistuttaa, että kysymyksessä on tavallinen tuomio, mutta "vastaaja vain saatetaan oikeuden eteen nopeammin kuin tavallisesti".

Maan suurimmat merikarnevaalit

Maan suurimmiksi merikarnevaaleiksi luonnehdituilla Kotkan meripäivillä on viime vuosina ollut eri puolilta maata yhteensä noin 100 000 vierasta. Päiväkäyntejä kertyy kaikkiaan noin 200 000. Meripäivät käynnistyvät Kotkassa torstaina. Meripäivien jälkeen käräjäoikeus on joutunut käsittelemään yhteensä runsaat sata ratti- tai venejuopumustapausta ja pahoinpitelyä. Meripäivien johdosta Kotkassa on voimassa useita väliaikaisia liikennejärjestelyjä jo tiistaista lähtien. Suurimmat ongelmat ovat olleet pysäköinnissä. Poliisi työskentelee Kotkan meripäivien aikana alueella huomattavasti vahvennetuin voimin. Sen palveluihin kuuluvat päivien aikana myös testit, joissa kuljettaja voi tarkistaa kuntonsa alkometrillä ennen ajoon lähtöä. Useimmat rattijuopumustapaukset näet johtuvat siitä, kun rattiin tai ruoriin on lähdetty väsyneinä eikä alkoholi ole ehtinyt poistua verestä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.