Mainos

Merioikeus: Viking Line korvauksiin hyllyturmassa

Helsingin merioikeuden mukaan laivayhtiö on vastuussa vahingoista tapauksessa, jossa tax free -myymälän hyllykkö ja hyllyllä ollut televisio kaatuivat risteilymatkustajan päälle myrskyssä. Hyllyn ja television alle jäänyt espoolaismies sai tapaturmassa niska- ja selkävammoja.

Hyllykköä ei ollut kiinnitetty laivan rakenteisiin eikä monitoria hyllykköön. Merioikeus pitää tätä huolimattomana menettelynä ja virhearviona, joka saa aikaan vastuun espoolaismiehen henkilövahingoista. Merioikeus otti vastuukysymykseen kantaa välituomiossa, jossa ei vielä ratkaistu korvausten määrää. Viking Line oli oikeudessa sitä mieltä, että hyllyjä ei ollut tarpeen kiinnittää, koska ne ulottuivat lähes kattoon asti ja olivat alhaalta levennetyt. Yhtiö vetosi myös myrskyn ennalta-arvaamattomuuteen.

Espoolaismies vaatii Viking Linelta mittavia vahingonkorvauksia hoitokuluista, kivusta ja särystä, pysyvästä viasta ja haitasta, ansionmenetyksistä sekä oikeudenkäyntikuluista. Mies sai selkävamman, hänen niskansa venähti ja niskanikamansa murtui. Hän joutui työkyvyttömyyseläkkeelle. Viking Line vaati, että espoolaismies velvoitetaan maksamaan yhtiön yli 41 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Tapaturma sattui 18. joulukuuta 1999, jolloin talvimyrsky riepoi Etelä-Suomen rannikkoa. Mantereella myrsky katkoi puita ja repi kattoja, merellä 28-33 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli vaikutti autolauttojen kulkuun. Tallinnaan risteilleellä Cinderella-aluksella päätettiin sulkea tax free -myymälä sen jälkeen, kun hyllyiltä oli tullut alas kymmenkunta pulloa. Yksi hyllykkö kuitenkin rojahti espoolaismiehen niskaan ennen kuin myymälä ehdittiin tyhjentää asiakkaista.

Merioikeus huomauttaa, että hyllykön ja televisiomonitorin kiinnittäminen olisivat olleet varsin yksinkertaisia toimia, eikä espoolaismiehellä ollut mitään erityistä syytä varoa hyllyn kaatumista. Todistajana kuullun myymäläpäällikön kertomuksesta ilmeni lisäksi, että sama hyllykkö oli liikkunut merenkäynnissä aiemminkin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.