Mainos

Merimies-unioni laajentaa lakkoaan

SAK:lainen Merimies-unioni laajentaa Bore-varustamossa alkanutta lakkoaan huomisesta lähtien.

Työtaisteluun liittyvät kaikki Suomen varustamoyhdistyksen jäsenvarustamoiden kuivarahtialukset siinä vaiheessa, kun ne saapuvat suomalaisiin satamiin.

Unionin puheenjohtaja Simo Zitting arvioi, että lähipäivien aikana lakkoon tulisi mukaan vajaat kymmenen alusta. Kiista koskee Rettig-konserniin kuuluvan Boren ilmoitusta korvata Englannin kanaalissa liikennöivien Norking- ja Norqueen-alusten suomalaismiehistö filippiiniläisillä. Molempien alusten päällystöt säilyisivät edelleen suomalaisina.

Unioni pysäytti aamupäivällä neljännen Boren aluksen. Helsingin Sompasaareen saapunut Finnbeaver jäi satamaan, kun työntekijät poistuivat aluksesta vastalauseena suomalaisten merimiesten irtisanomisille.

Norking ja Norqueen pysäytettiin jo viime viikolla Rotterdamiin. Merimiehet ovat yhä aluksilla, mutta eivät tee työtä. Unioni pysäytti lisäksi perjantaina Finnseal-aluksen Sompasaareen.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n ahtaajat tukevat unionia eivätkä pura tai lastaa Finnbeaveria tai Finnsealia. Työtaistelussa ovat nyt mukana varustamon kaikki Suomen lipun alla liikennöivät alukset.

Työtuomioistuimesta nopea ratkaisu?

Kiistaa ratkotaan nyt työtuomioistuimessa molempien osapuolten tekemien haasteiden perusteella. Työnantajapuoli haastoi Merimies-unionin työtuomioistuimeen laittomasta lakosta, ja unioni haastoi jo perjantaina Boren ja Suomen varustamoyhdistyksen työehtosopimuksen rikkomisesta.

Työtuomioistuin käsittelee asiaa kiireellisenä; loppukäsittelyn on määrä olla jo tämän viikon perjantaina. Suomen varustamoyhdistyksen toimitusjohtaja Per Forsskåhl pahoittelee unionin toimia. Hänen mukaansa kaikki Boren toimet on hoidettu lain ja sopimusten mukaisesti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.