Merimies-unioni estäisi sekamiehityksen lakoilla

SAK:lainen Merimies-unioni katsoo, että hallituksen hyväksymä merenkulun tukipaketti ei poista alan työmarkkinaongelmia. Ratkaisematta on liiton mukaan etenkin kiista sekamiehityksestä eli ulkomaisten merimiesten päästämisestä suomalaislaivoihin.

Merimies-unionin puheenjohtajan Simo Zittingin (sd.) mukaan liitto on valmis vaikka työtaisteluun, jos Suomen lipun alle yritetään tuoda halpatyövoimaa. Zitting sanoo UP-Uutispalvelun tekemässä, yhdeksässä maakuntalehdessä julkaistussa haastattelussa, että sekamiehityksen hyväksyminen johtaisi vääjäämättä suomalaismerimiesten työpaikkojen menetykseen, jota liitto ei aio hyväksyä. Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta sopi pari viikkoa sitten merenkulun tukipaketista, joka keventää varustamojen verotusta ja parantaa niiden kilpailukykyä. Varustamot haluaisivat kuitenkin lisää säästöjä myös työvoimakustannuksista, sillä sekamiehitystä käytetään jo muissa EU-maissa.

Sekamiehitys hiertää järjestöjen välejä

Eduskunnan vuonna 1991 hyväksymä laki sallisi sekamiehityksen, mutta merenkulkualan järjestöt sopivat, että sekamiehitystä ei oteta käyttöön vaan säästöjä etsitään muualta. Kiista sekamiehityksestä on kiristänyt myös palkansaajapuolen merenkulkujärjestöjen keskinäisiä välejä. Zitting arvostelee kovin sanoin STTK:laisia Suomen Laivapäällystöliittoa ja Suomen Konepäällystöliittoa, jotka allekirjoittivat helmikuussa sopimuksen sekamiehityksen hyväksymisestä. -He ovat ottaneet sellaisen roolin, että eivät välitä muista pätkääkään. Heillä on oma lehmä ojassa ja he ovat valmiita myymään muut, Zitting sanoo. Merimies-unioni on jo esittänyt päällystöliittojen erottamista suomalaisten kuljetusalan ammattiliittojen yhteisestä federaatiosta KAF:sta. KAF:n hallitus jätti kuitenkin asian pöydälle ja palaa siihen elokuun kokouksessaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat