Merimetson pesimäkannan kasvu hidastunut

Merimetson pesimäkannan kasvu on hidastunut. Suomen ympäristökeskuksen mukaan pesiviä pareja ei ole tänä vuonna syntynyt yhtä paljon kuin aiemmin. Myös haahkat ja selkälokitkin ovat saaneet poikkeuksellisen vähän poikasia.

Merilintukannat voivat tutkijoiden mukaan kuitenkin vuosi vuodelta paremmin.

- Nyt merilintujen kehityksessä on meneillään jonkinlainen luonnollinen vaihe. Ne ovat saaneet itse levittäytyä ja runsastua, kertoo tutkija Martti Hario Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta.

Kova talvi vähensi poikasia


Merimetson pesimäkannan kasvu hidastui kuitenkin tänä kesänä huomattavasti kolmeen edeltävään kesään verrattuna, jolloin kanta vuosittain tuplaantui. Pesiviä pareja oli nyt reilut 1600, yhdyskuntia parisenkymmentä ja kasvua viime vuodesta 16 prosenttia. Mennyt talvi oli poikkeuksellisen hankala ja pesimät olivat 2-3 viikkoa myöhässä. Pesiä myös tuhottiin.

Kalankasvattajilla voi olla syytä huoleen, myöntää Hario. Linnut voivat päästä kalakasseihin suojaverkkojenkin ohi. Lisäksi pesimäsaarten kasvillisuuden seurannassa on havaittu puiden ja pensaiden kuolevan merimetson ulosteen takia.

Ympäristön kemikalisoituminen ongelmana

Tämän kesän yllätys oli, että haahkan poikasia ei ole juuri näkynyt. Virusepidemiat iskivät ja suurin osa poikasista kuoli jo 1-2 viikon ikäisinä. Myös selkälokilla oli heikko kesä. Vaikka muninta onnistui, poikaset kuolivat pieninä. Kehitykseen vaikuttaa mm. ympäristön kemikalisoituminen.

- Selkälokilla PCB:n ja DDE:n määrät ovat todella hurjan korkeita, Hario huomauttaa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 29.08.2003)

Lue myös:

    Uusimmat