Merimetsojen metsästystä helpotetaan

Ympäristöministeriö haluaa helpottaa poikkeuslupien myöntämistä merimetsojen ampumiseen. Ministeriö on lähettänyt elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksille ohjekirjeen, jonka tarkoitus on saada viranomaiset aiempaa herkemmin myöntämään poikkeuslupia. Erityisesti ammattikalastajien elinkeinoa halutaan varjella antamalla lupia häiritsevien merimetsojen hävittämiseen.

- Tässä on tarkoitus torjua niitä vahinkoja, joita merimetsot aiheuttavat ammattikalastajille. Merimetson suotuisa suojelun taso on kuitenkin tarkoitus säilyttää. Ei tämä ole mikään avoin valtakirja merimetsojen metsästykseen. Kaikki poikkeuslupahakemukset eivät mene automaattisesti läpi vaan hakijan on osoitettava vakava vahinko, jonka merimetsot aiheuttavat, linjaa ympäristöministeri Paula Lehtomäki (Kesk.).

Kalastajien lisäksi muutkin, jotka kokevat merimetsojen aiheuttavan vakavaa haittaa, voivat hakea poikkeuslupia lintujen häätämiseen joko ampumalla tai munia rikkomalla.

- Esteettinen haitta ei kuitenkaan ole riittävä peruste. Jos pari pihapuuta kärvistelee merimetsojen ulosteen takia, se ei vielä täytä vakavan vahingon määritelmää, sanoo Lehtomäki.

Tuntuvia vähennyksiä kantaan

Ministeri ei halua arvioida sitä, kuinka paljon merimetsokantaa on tarkoitus harventaa poikkeuslupien avulla.

Merimetso kalliolla

- Tarkkaa lukumäärää on hankala sanoa. Tuhansista ei varmaankaan puhuta, koska silloin tuskin olisi kyse paikallisesta tai tilannekohtaisesta vahingosta. Ohjeissamme viitataan kuitenkin laaja-alaisiin toimiin ja se tarkoittaa kyllä, että puhutaan enemmästä kuin vaan muutamasta yksilöstä, arvioi Lehtomäki.

Suomen merimetsokanta on kasvanut nopeasti. Ensimmäiset pesinnät Suomen rannikolla havaittiin vuonna 1996. Viime vuonna Suomessa pesi jo 16 000 merimetsoparia 48 yhdyskunnassa. Kolmasosa kannasta koostuu nuorista pesimättömistä linnuista ja kaikkiaan pesimäkauden alussa rannikolla oli noin 43 000 merimetsoa. Koko Itämeren alueella merimetsoja on arvioiden mukaan noin 157 000 paria.

Lue myös:

    Uusimmat