Mainos

Merimetsojen häirinnälle lupia

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on myöntänyt kolme lupaa rauhoitettujen merimetsojen häirintään ja ampumiseen.

Yksi lupa annettiin Suomen ympäristökeskuksen tutkijoille ja kaksi kalastajille.

Suomen ympäristökeskuksen tutkimushanke sai luvan häiritä Mynälahden alueella sijaitsevia merimetsokolonioita. Tavoitteena on häätää merimetsot tärkeän ammattikalastusalueen ulkopuolelle.

- Nyt on jo kiire, etteivät merimetsot ehdi aloittaa pesintää. Alueella on käytävä useamman kerran ja sinne pitää pystyttää lippusiimoja ja muita pelotteita, sanoo ylitarkastaja Timo Asanti Suomen ympäristökeskuksesta.

Tutkimushankkeessa on tarkoitus selvittää, onnistuuko merimetsojen häätäminen. Asanti epäilee onnistumista.

- Muuallakin on häätämistä kokeiltu, mutta ei se ole onnistunut. Ongelman ratkaisuun tarvittaisiin yhteistyötä kaikkien Itämeren maiden kesken, koska linnuthan eivät tunne rajoja. Meidänkin merimetsoistamme puolet on muualta peräisin.

Kalastajat saavat myös ampua

Merimetsoja pesissään.

Kalastajat saivat luvan ampua syksyllä merimetsoja samalla Mynälahden alueella, jossa tutkijat pelottelevat lintuja. Lokalahden Varanpään edustalla olevalla Pohilaisen luodolla kalastajat saavat häiritä merimetsoja keväällä ja ampua syksyllä.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa on vielä vireillä kolme hakemusta merimetsojen häirintään ja ampumiseen. Ne koskevat Saaristomerta ja Säkylän Pyhäjärveä.

Tänä vuonna saatavia kokemuksia merimetsojen häirinnästä käytetään avuksi, kun päätetään ensi kevään luvista.

- Ainakin häirinnän teho tulee nyt tutkittua, olipa lopputulos sitten mikä tahansa, toteaa Asanti.

Suomen merimetsokanta on kasvanut 2000-luvulla muutamasta kymmenestä pesivästä parista tuhansiin pareihin. Tihein kanta on Varsinais-Suomen alueella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.