Mainos

Merimetsoista ei merkittävää tuhoa luodoille

Rauhoitettujen merimetsojen kanta on 8900 paria. Kalastajat pitävät lintujen kalakannoille aiheuttamia tuhoja sietämättöminä. Ympäristöministeriö selvittää erityisiä ongelma-alueita, joissa kantaa voitaisiin rajoittaa.

Suomen kasvava merimetsokanta on herättänyt kiivaan keskustelun merimetsojen aiheuttamista vahingoista. Tuoreen tutkimuksen mukaan merimetso ei aiheuta merkittäviä tuhoja pesimäluotojen kasvillisuudelle.

Merimetsojen pesimäluodon kasvistolle aiheuttamia vahinkoja on tutkittu jo useamman vuoden ajan. Kohtalokasta merimetsojen läsnäolo on vain havupuille ja varvuille. Merimetsojen uloste voi vahingoittaa puita. Havupuiden oksia käytetään pesämateriaalina.

Merimetso ei ole myöskään vähentänyt merkittävästi pesimäluotojen muuta linnustoa.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) pitää merimetsojen aiheuttamia ongelmia vähäisinä ja paikallisina. Hän käyttäisi merimetsojen häätämiseen mieluummin pehmeämpiä keinoja, kuten häirintää, kuin kannan rajoittamista.

Tämänkesäisten laskelmien mukaan merimetsokanta on 8900 paria. Ympäristöministeri ei pidä sitä liian suurena.

- Kyllä minä kuitenkin kutsuisin vielä tämänhetkistä kantaa sellaiseksi, että sitä siedetään, koska aika paikallisia ja yksittäisiä nämä kipupisteet ovat olleet, Paula Lehtomäki toteaa

Sen sijaan kalastajat pitävät merimetsojen kalakannoille aiheuttamia tuhoja sietämättöminä. Kalastajien mielestä merimetsot syövät heidän saaliskalansa ja repivät pyydykset.

- Yksittäisen kalastajan osalta tämä voi olla ongelma ja silloin koko hänen elinkeinonsa voi olla vaarassa, kertoo Kim Jordas Suomen Ammattikalastajaliitosta.

Hallitusohjelman mukaan "merimetsojen kannan rajoittaminen sallitaan erityisillä ongelma-alueilla". Nyt ympäristöministeriössä selvitetäänkin, mitä nämä alueet ovat. Toistaiseksi lupia kannan paikalliseen rajoittamiseen ei ole myönnetty. Merimetso on rauhoitettu eläin.

Kalastajien mielestä merimetsojen ampuminen pitäisi sallia.

- Lintu saatava pois EU:n suojelulistalta ja Suomessa tulisi aloittaa metsästys ja munien rikkominen, Jordas sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.