Mainos

Merikortit uudistetaan

Suomessa on meneillään mittava karttauudistus, kun kaikki merikortit muuttuvat kansainvälisten standardien mukaiseksi. Ensimmäinen rannikkokortti saatiin ulos painokoneesta tänään.

Porkkalan seudun rannikkokortti sai kunnian olla ensimmäinen, kansainväliset standarit täyttävä merikorttimme. Uutta ja vanhaa merikorttia verratessa huomaa heti värierot: maa on merkitty meillä tähän asti vihreällä ja matala vesialue keltaisella, nyt maa on keltaista ja matala vesi sinistä.

-On menty vähän loogisempaan värimaailmaan. Se on aika luonnollista että vesi on sinistä, kommentoi tuotantopäällikkö Jarmo Mäkinen Merenkulkulaitokselta.

Tärkein uudistus koskee kuitenkin koordinaattijärjestelmää. Uudet kortit on tehty kansainvälsen WGS-84 järjestelmän mukaisesti. Pohjois-eteläsuunnassa ero vanhaan kansalliseen KKJ-järjestelmäämme verrattuna on maastossa melko vähäinen, mutta Itä-länsisuunnassa ero on huomattava, jopa 180 metriä. Paikannuksessa apuna käytettävät GPS-laitteet osaavat lukea suoraan uuden koordinaatti-järjestelmän lukuja, eikä korjauksia tarvitse enää tarvita.

Myös muutamissa karttamerkeissä on tapahtunut muutoksia. Lisäksi sektori- ja linjaloistojen viereen on ilmestynyt englanninkielinen selitys sille, minkälaista valoa loisto vilkuttaa. Suomen ja ruostinkieli ei kuitenkaan ole kadonnut kartoilta.

Kansainvälisiin standardeihin on haettu myös joitain poikkeuksia. Esimerkiksi kivien kohdalla karttamerkit saatiin säilyttää, koska kansainväliset merkit eivät erotelleet riittävästi näkyviä ja toisaalta pinnan alla piileviä kiviä, mikä taas tuhansien kivien rannikollamme on tuikitarpeellista.

Kaikki merialueiden rannikkokartat sekä veneilijöille tehtävät karttasarjat uusitaa viidessä vuodessa. Sisävesien osalta uudistetaan tärkeimmöt kortit.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 28.01.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.