Mainos

Merien sinilevälautat hajosivat

Alkuviikolla läntisellä Suomenlahdella, Ahvenanmerellä ja Selkämerellä havaitut sinilevälautat ovat hajonneet. Sinilevää on kuitenkin sisävesissä ja koko Suomenlahden alueella veteen sekoittuneena runsaasti, ja tyynellä säällä pintalauttoja voi vielä muodostua.
Sinilevistä on havaittu sekä myrkyllisiä että myrkyttömiä lajeja. Suomenlahden rannikkovesissä levää on useimmissa paikoissa vähäisiä määriä. Valtalajina on myrkytön Aphanizomenon-sinilevä. Pintaveden lämpötilat ovat Suomenlahden avomerialueella 17-19 astetta. Sisävesissä sinilevän määrä on lisääntynyt viimeviikkoisesta, vaikka pintavesien lämpötila on laskenut. Keskiviikkona levää tavattiin joka neljännellä valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla.

Erittäin runsaasti levää oli Enäjärvessä Vihdissä, Pienessä Raudanvedessä Rantasalmella, Piipsjärven pohjoisosassa Oulaisissa ja Tottijärvessä Nokialla. Vihdissä koko Kirkkojärvi Mustionselälle asti on levän peittämä ja uimaranta uintikiellossa. Pintaveden lämpötila on nyt Oulujärvestä etelään keskimäärin 15,7 astetta ja Pohjois-Suomessa 11,4 astetta.

Sisävesillä lisääntyneet

Sinilevät ovat lisääntyneet Lounais-Suomen järvissä. Levä on noussut myös pinnalle monissa järvissä, joten se on havaittu helpommin. Vielä viikonvaihteen aikana Saaristomerellä ja Selkämeren ulappavesillä havaitut levien pintaesiintymät ovat lähes kadonneet. Ympäristökeskuksen Varsinais-Suomen seurantapisteissä levää oli runsaasti Maarian altaassa, Ruskonjoen Merttilässä, Rymättylän Kirkkojärvessä ja Ylisjärvessä. Silmin nähtäviä määriä levää oli Kiskon Kirkkojärvessä, Someron Kirkkojärvessä ja Dragsfjärdinjärvessä.

Sinilevä on viikon aikana lisääntynyt hieman Pohjois-Pohjanmaalla ja näyttää siltä, että loppukesän esiintymät ovat viimevuotista runsaampia. Sinilevää on nyt kymmenessä järvessä. Viime vuonna vastaavaan aikaan sinileväjärviä oli neljä vähemmän. Pohjois-Pohjanmaalla sinilevää tarkkaillaan 22 järvestä. Erittäin runsas sinileväsamennus havaittiin alkuviikolla Oululaisten Piipsjärven pohjoispäässä. Vähäistä samennusta oli ilmaantunut myös Kiimingin Jäälinjärveen, Muhoksen Pirttijärveen ja Oulun Pyykösjärveen.

Poussunjärven sinileväsamennus on kuluneen viikon aikana hävinnyt kokonaan. Haapajärven Vatjusjärvissä ja Kuusamon Soivionjärvessä samennus on vähentynyt. Kuusamon Elijärvessäkin sinilevää on edelleen runsaasti, vaikka samennus on myös siellä hieman hellittänyt. Ympäristökeskuksen mukaan sinilevä alkaa lähiviikkoina vähetä, kun vedet viilenevät. Esimerkiksi Oulujoen alajuoksulla veden lämpötila oli alkuviikolla 15,7-15,9 astetta. Vielä elokuun alussa lämpöasteita oli liki 19.(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.