Mainos

Merialueille puuhataan omaa suojeluohjelmaa

Pohjoisen pallonpuoliskon ensimmäinen merialueita käsittävä luonnonsuojelualue on perusteilla Välimerelle. Yhteistyöhankkeessa ovat mukana Ranska, Italia ja Monaco. Puiston tarkoitus on taata turvapaikka valaille ja delfiineille. Koordinaattorina hankkeessa on toiminut Maailman Luonnonsäätiö.

Sinilevä

Tuhannet valaat ja delfiinit kokoontuvat joka kesä välimeren luoteisosan vesiin. Nämä vedet tarjoavat runsaasti ruokaa vesinisäkkäille ja ovat elinehto lajien säilymiselle. Toisaalta sama alue on myös luonnontilaltaan hauras. Teollistuminen ja ihmisten vapaa-ajanvietto on saanut alueen ekosysteemin horjumaan. Kaupunkien likavedet ja teollisuuden jätteet ajetaan usein käsittelemättöminä välimereen.

Valaiden ja alueella kaahailevien katamaraanien törmäykset ovat yleisiä. Oman panoksensa saastumiselle tuovat myös rannikolla järjestettävät venekilpailut. Surullinen tulos on alkanut jo näkyä, vedenalaisten eläinten kuolleisuusluvut ovat alueella epätavallisen korkeat. Alueen valtiot Ranska, Italia ja Monaco ovatkin heränneet ajattelemaan vesinisäkkäiden tulevaisuutta ja ryhtyneet puuhaamaan alueesta luonnonpuistoa. Maailman Luonnonsäätiö pitää rajojen yli ulottuvaa suojelualuetta todellisena läpimurtona.

Puuhattu suojelualue käsittää 84 000 neliökilometriä eli se vastaa noin neljäsosaa Suomen pinta-alasta. Konkreettisimmat suojelutoimet käsittävät alueella tapahtuvaan huviveneilyyn puuttumista, kalastuslupien valvonnan tiukentamista ja rangaistuksien koventamista. Delfiinikantaa tuhoava ajoverkkokalastus on myös tarkoitus kieltää kokonaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.