Mainos

Merialueilla normaalia enemmän sinilevää

Merialueilla on ajankohtaan nähden tällä hetkellä hieman runsaammin sinilevää kuin keskimäärin vuosina 1998–2009. Tuuli on suurelta osin pitänyt sinilevän veteen sekoittuneena, mutta Suomenlahden rannikkoalueilla ja Saaristomerellä on havaittu paikallisia laajempia yhtenäisiä leväesiintymiä.

Laajimmat yhtenäiset sinileväesiintymät on havaittu Saaristomerellä Nauvon ja Korppoon seuduilla sekä Selkämerellä Ahvenmaan pohjoispuolella.

Meriveden pintalämpötila on Pohjoisella Itämerellä 17–20 astetta, Suomenlahdella ja Saaristomerellä 20–22 astetta, Selkämerellä 16–19 astetta ja Perämerellä 13–18 astetta.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan meriveden pintalämpötila pysyy Suomenlahdella ja Saaristomerellä yli 20 asteessa lähipäivien aikana.

Leväkukintojen ei silti odoteta lisääntyvän oleellisesti Suomenlahdella ja Saaristomerellä, sillä pintavedessä on niukasti levien kasvuun tarvittavaa fosfaattifosforia. Tuulettomien ja lämpimien päivinä leväkukintojen riski rannikoilla ja sisälahdilla kasvaa.

Järvillä sinilevätilanne edelleen rauhallinen

Järvillä sinilevätilanne on ajankohtaan nähden keskimääräistä parempi. Levätilanne ei ole muuttunut merkittävästi viime viikosta. Sisävesien 277 havaintopaikasta 48 järvellä havaittiin sinilevää.

Runsaasti sinilevää havaittiin 11 järvellä. Erittäin runsas leväkukinta oli havaintohetkellä vain Enäjärvellä Vihdissä ja Littoistenjärvellä Kaarinassa.

Järvien pintavedet ovat edelleen keskimääräistä lämpimämpiä. Pintalämpötilat ovat Oulun eteläpuolella 20–23 astetta, ja pohjoisempana 11–17 astetta. Lämpimät pintavedet suosivat normaalisti levien kasvua. Keskimääräistä parempi levätilanne johtuu todennäköisesti siitä, että järvien päällysvesissä ei ole tarpeeksi ravinteita kukintojen muodostamiselle.

Sisävesien havainnot edustavat kyseistä paikkaa ja havaintohetkeä. Sinilevien runsaus voi vaihdella järven osissa ja eri aikoina, muun muassa tuuliolosuhteiden takia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.