Mainos

Merialueiden jäätilanne pian ankaran talven luokkaa

Pitkään jatkunut pakkasjakso on saanut jäällisen alueen laajenemaan Suomea ympäröivillä merialueilla. Myös muualle Itämeren alueelle on muodostunut jäätä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan jäällisen alueen laajuus on jo 237 000 km². Selkämerelle ja Ahvenanmerelle on nopeasti muodostunut uutta jäätä ja jää on levinnyt myös Pohjoiselle Itämerelle. Myös Tanskan salmissa on ohutta jäätä. Perämerellä ja Suomenlahdella jäät ovat vahvistuneet entisestään.

Jäätalvi muodostumassa ankaraksi

Jääpalvelu luokittelee jäätalvet viiteen ankaruusluokkaan sen mukaan, kuinka laajalla alueella talven huippukohdassa jäätä esiintyy. Tällä hetkellä talvi kuuluu vielä keskimääräisten luokkaan, mutta on lähestymässä ankaran talven rajaa, joka on 279 000 km². Edellisen kunnollisen jäätalven eli talven 2002 - 2003 maksimilaajuus oli 232 000 km². Se saavutettiin 5. maaliskuuta 2003. Seitsemän vuotta sitten helmikuun puolivälissä jäällisen alueen laajuus oli 205 000 km².

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen 11. helmikuuta julkaiseman kuukausiennusteen mukaan sää jatkuu tavanomaista kylmempänä myös seuraavat neljä viikkoa. Tämä antaa edellytykset sille, että kuluva jäätalvi siirtyy ankarien luokkaan.

Edellisen kerran jäätalven huippukohdassa jäätä oli enemmän kuin tällä hetkellä talvella 1996, jolloin 25. helmikuuta jäätä esiintyi 265 000 km² alueella. Edellinen ankara jäätalvi sijoittuu 1980-luvun puoliväliin, jolloin kolme peräkkäiset talvea 1985-1987 luokiteltiin ankariksi jäätalviksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.