Mainos

Merialueet jäätyneet ennätyksellisen laajalti

Suomen merialueiden jääpeite on laajentunut ennätykselliseksi. Myös Selkämeren ennustetaan jäätyvän lähipäivinä, jolloin lähin avovesi olisi Ahvenanmaan eteläpuolella ja pohjoisella Itämerellä.

Merenkulkulaitoksen murtajalaivaston yhdeksästä aluksesta seitsemän uurastaa täyttä päätä jäiden parissa. Murtajista viimeisetkin lähtevät pian liikenteeseen: Sisu lähtee tarvittaessa tämän viikon lopulla ja Nordica mahdollisesti ensi viikolla.

Merenkulun tarkastajan Åke Tötterströmin mukaan mitään paniikkia ei silti vielä ole. Väylät pysyvät todennäköisesti selkeinä, vaikka pakkaset jatkuisivatkin. Jääpeite tosin kasvaa koko ajan, ja jos alkaa tuulla jää ahtautuu ja muodostaa valleja. Tällöin isommatkaan alukset eivät enää pärjäisi ilman avustusta.

-Toistaiseksi on eletty ihan normaalia talvea. Laivaliikenne on tähän asti sujunut, niin kuin pitääkin, Tötterström kertoo.

Jäät ovat hidastaneet Suomen kauppamerenkulkua jo nyt jonkin verran, mutta tilannetta pidetään hyvin vakavana vasta sitten, jos koko Itämeri jäätyy.

Koko Itämeri on jäätynyt viimeksi 1940-luvulla ja melkein kokonaan vuonna 1987.

Merenkulkulaitos on mitoittanut laivastonsa sen suuruiseksi, että Suomen talviliikenne pystytään hoitamaan yhdeksän murtajan avulla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.