Meri: Viro Nato-jäseneksi lähitulevaisuudessa

Viron presidentti Lennart Meri uskoo maansa liittyvän Natoon "hyvin läheisessä tulevaisuudessa". Meri oli eilisiltana Washingtonissa tyytyväinen Naton huippukokouksen tuloksiin, vaikka jäsenyyttä hakeneita maita ei kutsuttukaan jäseniksi.

Nato-johtajat hyväksyivät seitsemää jäsenyyttä hakenutta maata varten toimintaohjelman, joka koskee poliittisia ja taloudellisia sekä sotilaallisia kysymyksiä, voimavaroja, turvallisuusasioita ja lainsäädännöllisiä kysymyksiä.

Meri sanoi tiedotustilaisuudessaan, että hakijamaille tarjottu toimintaohjelma auttaa Viroa, joka on valmistautunut ja halukas ottamaan osansa yhteisten intressien puolustamisesta. Naton huippukokouksen loppudokumentissa Romania ja Slovenia ovat edelleen lauseen lähempänä jäsenyyttä kuin Viro, Latvia ja Liettua. Bulgaria on noussut Slovenian seurasta askeleen ylöspäin edellisiin vastaaviin kannanottoihin verrattuna.

Loppudokumentissa ei oteta kantaa uusien jäsenten ottamisen aikatauluun. Prosessia luvataan tarkastella seuraavassa huippukokouksessa, joka pidetään viimeistään vuonna 2002.

Viro haluaa puolustaa demokratiaa Natossa

Presidentti Meri korosti, että Viron puolueet ovat yhtä lukuunottamatta yhtä mieltä puolustusmenojen kasvattamisesta. Viron pyrkimys EU:n jäseneksi sopii Meren mielestä hyvin yhteen Nato-hankkeen kanssa. EU:n ja Naton laajentumisessa pelaa hänen mielestään kuitenkin erilainen logiikka. EU-jäsenyys perustuu tiettyihin objektiivisiin vaatimuksiin, jotka voidaan ilmaista numeroina.

-Naton tapauksessa voidaan käyttää myös numeroita eli Viro valmistautuu nostamaan puolustusmäärärahojaan 2 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Mutta on jotakin, jota ei voi laskea numeroissa. Se on poliittinen tahto puolustaa demokratiaa, Meri sanoi.

Meren mielestä Natolla on tehtävä, vaikka Varsovan liitto on kadonnutkin. Hän kuvasi Natoa demokraattisten valtioiden saarekkeen ainoaksi muskeliksi. Mereltä kysyttiin, pitääkö hän Venäjää uhkana Virolle. Presidentti vastasi, että mikään kansakunta ei ole uhka, mutta totalitarismi on uhka demokratialle.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat