Merentutkimuslaitos: Tulvat eivät vaikuta Suomen vesiin

Keski-Euroopan tulvat eivät Merentutkimuslaitoksen arvion mukaan juurikaan vaikuta Suomen aluevesiin. Nopeimmillaankin tulvaveden tulo Suomenlahdelle kestää useita kuukausia ja kulkeutuessaan se vielä laimenee, hajoaa ja sekoittuu ympäröivään vesimassaan.

Varsinainen tulvavesi ei koskaan saavu sellaisenaan Suomenlahteen.
-Kasviplanktonin tuotanto sitoo matkan varrella veden ravinteita, jolloin muissa biologisissa ja fysikaalis-kemiallisissa prosesseissa haitalliset aineet hajoavat tai sedimentoituvat pohjalle, totesi Merentutkimuslaitoksen biologian osaston johtaja Juha-Markku Leppänen.

Eri maiden merentutkimuslaitokset seuraavat niin ikään tilanteen kehittymistä Itämeressä. Alueella ottaa näytteitä myös saksalainen tutkimusalus. Suomessa Merentutkimuslaitos seuraa tulvavesien leviämistä Itämeressä myös satelliittikuvien avulla, mikäli pilvisyystilanne sen sallii.

Puolan tulvavedet Itämereen

Suuri osa etenkin Puolan tulvavesistä päätyy Itämereen. Tulvavesi peittää parhaillaan alleen viljelymaata, metsiä, kyliä ja kaupunkeja. Se kuljettaa mukanaan suuret määrät mm. ravinteita, öljyhiilivetyjä, raskasmetalleja ja orgaanisia myrkkyjä.
-Karkeiden ennakkoarvioiden mukaan tulvien tuoma ainemäärä vastaa noin kymmenettä osaa koko Itämeren vuotuisesta kuormituksesta. Puolan rannikolla tulva lisää kuormitusta moninkertaisesti, selvitti Leppänen.

Itämeri on tottunut tulviin. kevättulvat tuovatkin joka vuosi suuret määrät makeaa jokivettä ja sen mukana huuhtoutuneita aineita. Nyt tulva tulee kuitenkin keskellä kesää.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat