Merentutkimusalus Aranda lähti leväjahtiin

Merentutkimusalus Aranda lähti tänään Helsingistä Suomenlahdelle tutkimaan leväkukintojen syntymekaniikkaa. Kiinnostavin kohde ovat ilman muuta sinileväkukinnot, jotka yleensä ilmaantuvat loppukesästä.

EU:n ja osin Suomen Akatemian rahoittama tutkimushanke on hyvin kansainvälinen - Arandalla on suomalaisten lisäksi italialaisia, saksalaisia, ranskalaisia ja virolaisia tutkijoita. Myöhemmin joukkoon liittyy tutkijoita myös Yhdysvalloista. Monitieteellisessä työssä yhdistetään fysikaalista ja biologista tutkimusta. -Meitä yhdistää lähinnä pyrkimys ymmärtää ihmisen aiheuttaman toiminnan ja toisaalta luonnon oman vaihtelun merkitys sinileväkukintojen muodostumisessa, kertoo retken tieteellinen johtaja fil. tri Kaisa Kononen.

Paikallisia sinileväkukintoja on jo havaittu jonkin verran, mutta tämä ei ole mitään siihen verrattuna, mitä koettiin viime kesänä. Kononen olettaakin, että kuluvan kesän sinileväkukintojen huippu on vielä edessä päin.

Viime kesänä hurjat kukinnot

Kononen muistelee viime kesän hurjia sinileväkukintoja. -Kaikki olivat kauhuissaan ja ennustivat sitä, että Itämeri on mennyt pilalle jne., hän kuvailee silloisia kansan tuntoja. Toissa kesänä oli myös aika kovat kukinnat. Toisaalta on taas joitakin vuosia, jolloin kukinnoista ei ole oikeastaan mitään haittaa, tutkija summaa.

-Yritämme ymmärtää, mistä johtuu, että joinakin vuosina näyttää koko Itämeri olevan pelkkää sinileväpuuroa ja joinakin vuosina kukintoja ei näy ollenkaan. Kukinnan mekanismin ymmärtämisen myötä on mahdollista käydä käsiksi päästöjen rajoittamiskeinoihin, jotta kukinnasta päästäisiin eroon tai ainakin jotta se ei se pahenisi. Kaisa Konosen johtama Arandan-matka tapahtuu pääosin Hankoniemen itäpuolella. Retki päättyy 23. heinäkuuta.

Lue myös:

    Uusimmat