Mainos

Merenpinta nousee ennätyskorkealle huomenna

Merenpinta saattaa nousta huomenna ennätyskorkeuksiin, ennustaa Merenkulkulaitos. Pahin tilanne saattaa olla Haminassa, jossa veden ennustetaan nousevan peräti puolitoista metriä.

Merenpinta on jo valmiiksi yli puoli metriä normaalia korkeammalla, ja lännestä lähestyvät matalapaineet uhkaavat nostaa sitä entisestään. Veden odotetaan nousevan etenkin Suomenlahdella ja Saaristomerellä, sillä matalapaineiden ja tuulien ennustetaan painavan vettä ensin Itämeren pohjoisosiin ja sitten edelleen itään päin.

Suomenlahdelle vedenkorkeushuippua odotetaan huomisillaksi. Merenkulkulaitos arvioi veden nousevan Haminassa jopa puolitoista metriä yli normaalin korkeuden ja Helsingissäkin 125 senttiä yli normaalin.

Selkämeren eteläosissa vesi voi nousta huomenna aamuyöstä metrin yli normaalin ja pohjoisosissa 115 senttiä yli normaalin. Perämerellä vedenkorkeuden ennustetaan laskevan heilahdellen.

Perämeren satamissa ongelmia eilen

Suuri vedenkorkeus ja kova tuuli seisottivat viime yönä laivoja Perämeren satamissa, ja muuallakin Pohjois-Suomessa vedennousu on aiheuttanut ongelmia.

Kovan tuulen painamat jäät pysäyttivät laivaliikenteen Kemin ja Tornion satamissa. Aamulla liikenne on kuitenkin alkanut jälleen kulkea.Laivoja ei päästetty merelle tai sisään satamiin, jotta ne eivät jäisi puristuksiin jääkenttien liikkuessa. Useat alukset odottivat yön ajan lähtölupaa satamissa, ja merellä satamaan pääsyä odotti pari laivaa.

Tuulennopeus perämerellä tuulennopeus oli korkeimmillaan noin 20 metriä sekunnissa, mutta tuuli on jo laantunut. Jäätilannetta on vaikeuttanut suuri vedenkorkeus.

Haukiputaalla nouseva vesi on uhannut rannikon asuinrakennuksia. Meriveden pinnan korkeus nousi 165 senttiä normaalitasoa korkeammalle. Myöhään eilen illalla nousu kääntyi kuitenkin laskuksi.

Meriveden pinnan odotetaan pysyvän korkealla loppuviikon ajan koko maan rannikkoalueilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.