Merenkurkussa ainutlaatuinen kalanpoikaslöytö

Merenkurkussa on tehty ainutlaatuinen kalanpoikaslöytö. Ulkosaaristosta tavttuja harjusten ruskuaispoikasia ei ole aikaisemmin tavattu missään päin maailmaa.

Merenkurkun ulkosaaristosta on tavattu ensimmäistä kertaa meressä kuteneiden harjusten ruskuaispoikasia. Löytö on merkittävä, sillä meressä kuteneiden harjusten poikasia ei ole aikaisemmin tavattu missään päin maailmaa. Ainutlaatuinen kalanpoikaslöytö antaa uusia toiveita harjuskantojen suojeluun ja kasvattamiseen merellä.

Lohikaloihin kuuluva harjus tunnetaan ennen muuta pohjoisten virtavesien kalana, joka kutee jokien lisäksi myös järvissä. Itämeren pohjoisosissa harjusta on aikaisemmin tavattu runsaasti, mutta niiden lisääntymisestä meressä on esitetty vain arvailuja. Merelliset harjuskannat ovat heikentyneet viime vuosisadan alkupuolelta saakka, ja niiden pelättiin jo menettäneen elinvoimaisuutensa. Syytä kantojen heikkenemiseen ei tiedetä, mutta yksi syy saattaa olla harjusten poikasten taipumus majailla rantavesissä.

-Rantojen lähellä elävät poikaset ovat alttiita esimerkiksi öljyvahingoille, kertoo tutkija Lauri Urho riistan- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta.

Harjus on Urhon mukaan varsin herkkä laji ympäristötekijöiden suhteen, eikä se ole sopeutunut ihmisen aiheuttamaan vesien rehevöitymiseen ja saastumiseen.

Kalamiehen toivesaalis harjus on Euroopassa paikoin uhanalainen laji, mutta Suomessa lajia ei ole luokiteltu sellaiseksi. Sen sijaan merikutuiset harjukset täyttävät Maailman luonnonsuojeluliiton IUCN:n kriteerit uhanalaisuudesta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat