Mainos

Merenkulkulaitos puuttuu yksityiseen luotsaukseen

Luotsauslain noudattamisen ylin valvonta kuuluu liikenne- ja viestintäministeriölle. Ministeriön mielestä yksityinen luotsaus ei perustu luotsauslakiin.

Merenkulkulaitos aikoo puuttua yksityisen luotsiyhtiön Baltic Pilotin palvelusten käyttöön. Laitos ilmoitti tänään tekevänsä poliisille tutkintapyynnön aluksista, jotka käyttävät yhtiön palveluksia. Tutkintapyynnön perusteena on se, että yksityisen yhtiön käyttäminen on luotsilain vastaista.

Merenkulkulaitos ilmoitti aikeistaan oikeuskanslerin vastattua eilen kanteluun, jonka Luotsiliitto on siitä tehnyt. Liiton mielestä laitoksen olisi pitänyt ryhtyä toimiin yksityisen luotsaustoiminnan lakkauttamiseksi, sillä luotsaus kuuluu sen mukaan valtion luotsausliikelaitos Finnpilotille.

Baltic Pilot aloitti toimintansa Raumalla elokuussa.

Luotsauslain noudattamisen ylin valvonta kuuluu liikenne- ja viestintäministeriölle. Ministeriön mielestä yksityinen luotsaus ei perustu luotsauslakiin. Merenkulkulaitos, jolla myös on valvontavelvollisuus, on vedonnut ministeriön kantaan.

Oikeuskansleri kuitenkaan ei hyväksynyt Merenkulkulaitoksen näkemystä, jonka mukaan luotsilaista ei löydy säännöksiä, joiden perusteella sillä olisi ollut mahdollisuus puuttua Baltic Pilotin toimintaan.

Oikeuskanslerin mukaan Merenkulkulaitos ei silti ole toiminut asiassa virkavelvollisuuksiensa vastaisesti.

Ongelman taustalla on se, että luotsauslakia säädettäessä ei osattu pitää mahdollisena, että joku perustaisi yksityisen yrityksen tarjoamaan luotsauspalveluja. Siksi laki ei myöskään sisällä yksityisiä palveluja koskevia säännöksiä tai rangaistusmääräyksiä.

Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti vielä keskiviikkoiltana asettavansa työryhmän pohtimaan luotsauslain selkeyttämistä.

Verrattavissa autokatsastukseen

Baltic Pilotin toimitusjohtaja Joakim Håkans ilmoitti pyytävänsä kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) kannanottoa luotsauksen kilpailutilanteeseen. Håkansin mukaan luotsauslakia tulee tarkastella suhteessa muuhun kilpailulakiin.

Hän vertaa tilannetta autojen katsastukseen.

-Aikaisemmin julkisena hallintotehtävänä ollut katsastus on yksityistetty, ja siitä huolimatta liikenneturvallisuudesta ei ole tingitty.

Myös Kilpailuvirasto tutkii viranomaisten ja Finnpilotin toimia Baltic Pilotin pyynnöstä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.