Merenkulkulaitoksen lahjusjuttu oikeudessa

Merenkulkulaitoksen lahjusjuttu alkoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa yli tunnin kestäneellä syytteiden lukemisella.

Merenkulkulaitoksen lahjusoikeudenkäynti alkoi aamulla Helsingin käräjäoikeudessa syytteiden lukemisella. Valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta luki paksua syytekirjelmää oikeussalissa toista tuntia.

Merenkulkulaitoksen pääjohtajaa Kyösti Vesteristä, osastopäällikkö Lennart Hagelstamia ja toimistoinsinööri Eeropekka Koivumäkeä syytetään ensisijaisesti törkeästä lahjuksen ottamisesta. Syyttäjän mukaan johtajat ovat ottaneet lahjuksia 90-luvulla mm. matkoina ja kestityksenä norjalaiselta DSND-varustamolta. Samaan aikaan merenkulkulaitos vuokrasi suomalaisia monitoimimurtajia varustamolle. Syytteiden mukaan kolmen johtajan saamien lahjusten yhteissumma oli noin satatuhatta euroa.

- Samaan aikaan kun johtajat matkustivat varustamon laskuun, norjalaisvarustamon erääntyneiden laskujen perinnässä oli puutteita, Sahavirta sanoi.

Sahavirran mukaan maksurästit salattiin merenkulkulaitoksen johtokunnalta. Varustamolle annettiin anteeksi myös 153 000 euron viivästyskorot.
Osa Sahavirran huvimatkoiksi luokittelemien reissujen kuluista palautui merenkulkulaitoksen maksettaviksi, kun varustamo laskutti kuluja laitokselta.

Törkeästä lahjuksen ottamisesta voidaan tuomita neljäksi vuodeksi vankeuteen. Syyttäjä ei ole vielä omaa rangaistusseuraamusehdotusta esittänyt.

Kyse on isosta oikeudenkäynnistä, jolle on varattu 13 käsittelypäivää. Syytetyiden avustajat tulivat oikeussaliin isojen salkkujen tai matkalaukkujen kanssa, jotka kaikki olivat täynnä asiakirjoja. Syyttäjä Sahavirta oli ottanut mukaan arviolta noin 70-80 mapillista asiakirjoja. Salissa oli paikalla myös kaksi poliisin talousrikostutkijaa.

Juttu on ollut vireillä poikkeuksellisen pitkään. Julkisuuteen se pomppasi, kun poliisi teki ratsian merenkulkulaitoksen tiloihin keväällä 2000. Hagelstam ja Koivumäki vangittiin. Kaikki kolme johtajaa pidätettiin virasta.

Kuusi syytevaihtoehtoa

Kaikkiaan Sahavirta esitti itse asiassa kuudet eri syytteet. Seuraavassa kuvio yksinkertaistettuna.

Ensimmäiset syytteistä ovat ns. varsinaiset lahjussyytteet. Niille on vaihtoehtona syyterakennelma, jossa on kyse osittain lahjuksista ja osittain virka-aseman väärinkäyttämisestä sen mukaan, ovatko syytetyt tienneet siitä, että osa varustamon maksamista matkoista on palautunut merenkulkulaitoksen maksettaviksi. Näille molemmille vaihtoehdoille on vielä esitetty toissijaiset syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta tai lievemmästä tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Lahjusjutun rinnalla oikeudenkäyntiin liittyy toinen haara, jossa syytteet koskevat merenkulkulaitoksen huono hallintoa, lähinnä sitä, että norjalaiselta varustamolta ei ole peritty laskuja asianmukaisesti. Yhteissummat nousevat tässä yhteensä noin viiteen miljoonaan euroon. Vesteristä, Koivumäkeä ja Hagelstamia syytetään tältä osin virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tähän haaraan nivoutuu myös ylijohtaja Heikki Muttilaisen syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta. Valtaosa tähän ns. hallintohaaraan liittyvistä rikosepäilyistä katkesi kuitenkin keväällä syyttämättäjättämispäätöksiin.

Selvää jutussa on se, että Vesterinen, Hagelstam ja Koivumäki ovat kiistäneet kaikki syytteet. Myös Muttilainen kiistää.

Käsittelyaikataulun mukaan loppulausuntoihin päästään 2.syyskuuta. Päätös jutussa saataneen syys-lokakuun vaihteessa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat