Merenkulkulaitoksen johtajat kiistivät lahjukset

Merenkulkulaitoksen lahjontasyytteeseen joutuneet johtajat ovat kiistäneet syytteet oikeudessa. Heidän mukaansa kyse oli normaalista liiketoiminnasta. Syyttäjän mukaan valtio maksoi viulut.

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi perjantaina lahjusoikeudenkäynnin pääkäsittely Merenkulkulaitoksen johtajia vastaan. Syytteet väärinkäytöksistä ja virkarikkomuksista odotetusti kiistettiin.

Monitoimimurtajien vuokraaminen Norjaan oli vastaajien mielestä normaalia liiketoimintaa, joka oli erillään valtion keskusviraston muusta toimesta. Valtiosyyttäjä Ritva Sahavirran mukaan liiketoimintaa tekivät kuitenkin valtion virkamiehet valtion kalustolla ja viiveet laskujen maksuissa kävivät Merenkulkulaitoksen vahingoksi.

Monipolvisessa syytekirjelmässä keskitytään yhtäältä virkamiesten lahjusten ottoon norjalaiselta DSND-konsernilta matkojen ja luottokorttien muodossa.

Toisaalta kyse on siitä, kenelle kuului valvontavastuu, kun norjalaisen osapuolen maksuissa oli monenkin vuoden viiveitä ilman, että niistä maksettiin edes viivästyskorkoa. Osa laskuista jäi myös kokonaan lähettämättä.

Pääjohtaja Kyösti Vesteristä syytetään törkeästä lahjusten ottamista ja virka-aseman väärinkäyttämisestä, samoin osastopäällikkö Lennart Hagelstamia ja Eeropekka Koivumäkeä. Vaihtoehtoiset syytteet koskevat heidän osaltaan virkavelvollisuuden rikkomista ja tuottamuksellista virkavelvollisuuden rikkomista.

Merenkulkulaitoksen vt. pääjohtajana toiminutta Heikki Muttilaista syytetään vain virkavelvollisuuden rikkomisesta. Merenkulkulaitos vaati vastaajilta yhteensä 125 000 euron korvauksia ja omaisuutta hukkaamiskieltoon. Myös syyttäjä vaati omaisuutta hukkaamiskieltoon sen verran, kun hän katsoo syytettyjen saaneen etua itselleen eli liki 100 000 euron edestä.

Suurin korvaussumma koskee Lennart Hagelstamia, noin 71 000 euroa.

Valtionsyyttäjä Sahavirta piti erikseen Eeropekka Kekomäen edun saamista törkeänä sen vuoksi, että hän oli ottanut selvää rahaa vastaan Norjasta. Poliisikuulusteluissa hän on kertonut, että sai rahaa tavallaan ystävän palveluksena, kun hän oli joutunut taloudellisiin vaikeuksiin yksityiselämässään.

Myöhemmin ja nyt oikeudessa asia esitettiin niin, että hän oli saanut korvausta tekemästään ylimääräisestä selvityksestä norjalaisyhtiölle.

Miljoonien vahingot Merenkulkulaitokselle

Syytteiden mukaan johtajat vastaanottivat perheineen norjalaiselta yhteistyökumppanilta lukuisia ulkomaanmatkoja, kestitystä ja käteistä rahaa viiden vuoden ajan vuosina 1994-1999. Matkoja tehtiin Norjaan, Islantiin, Brasiliaan ja Miamiin.

Hagelstamilla ja Koivumäellä oli käytössään norjalaisen DSND-konsernin luottokortit, joita he käyttivät avokätisesti mm. ravintoloissa. Norjalaisilla oli samaan aikaan miljoonien eurojen maksurästit, jotka olivat ylimmillään yli kahdeksan miljoonaa euroa.

Norjalaiset perivät lisäksi osan maksamistaan matkakuluista takaisin Merenkulkulaitokselta. Syytteen mukaan johtajat itse hyväksyivät laskut ja merkitsivät kulut osin työmatkoiksi. Luottokorttilaskujen kuluja vähennettiin osittain suomalaisille kuuluneista voitto-osuuksista.

Syytettyjen mielestä matkat olivat normaalia liiketoimintaa ja tavallisia työmatkoja. Vaimojen ja lasten mukanaoloa oli puolestaan sekin normaalia liiketoimintaa ja kansainvälinen käytäntö, samoin luottokortin käyttö.

Vastaajat korostivat koko ajan, ettei heidän tekemisiään voi arvioida julkisoikeudellisin perustein, koska he toimivat liikemaailman säännöillä.

Vaihtoehtoiset syytteet virkarikkomuksista

Valtionsyyttäjä Ritva Sahavirta korosti johtajien rikkoneen virkavelvollisuuksiaan, kun eivät valvoneet maksuliikennettä ja sopimussitoumusten toteutumista.

Virkavelvollisuuksien rikkomisepäilyihin vastaajat puolustautuivat sanomalla, etteivät he olleet tietoisia norjalaisyrityksen laskujen myöhästymisestä. Hagelstam painotti, että suomalaisen ja norjalaisen osapuolen välillä vallitsi luottavainen suhde.

Merenkulkulaitoksen johtajat ovat olleet virastaan hyllytettyinä yli kaksi vuotta. Heidän viraltapanoaan vaaditaan oikeudenkäynnissä.

Oikeudenkäynnille on varattu useita käsittelypäiviä tässä ja ensi kuussa. Viimeinen käsittelypäivä on 11. syyskuuta.

(Seitsemän uutiset 15.08.2002)

Lue myös:

    Uusimmat