Mainos

Merenkulkulaitoksen johtaja: Murtajia ei vuokrata pilkkahintaan

Merenkulkulaitoksen vt. pääjohtaja Jukka Hirvelä torjuu Helsingin Sanomien tämänpäiväisen uutisen arvelut, joiden mukaan Suomi olisi vuokrannut murtajansa norjalaisille pilkkahintaan.

Lehden mukaan Suomeen on ainakin parina viime vuotena tullut vain ohut siivu niistä summista, joilla kolmen monitoimimurtajan norjalainen vuokraaja DSND-yhtiö on myynyt suomalaista työtä ja osaamista merten öljykentille.

Hirvelä korosti STT:lle, että monitoimimurtajien vuokraamisessa on ollut kyse pitkästä vuokrasopimuksesta, joka antaa erilaisten suhdannevaihteluiden myötä myöskin pitkällä aikavälillä tasaisen tuoton. -Emme pidä tuottoa siihen nähden mitenkään huonona meidän kannaltamme, olemme kyllä saaneet sieltä ne tulot, joista on sopimuksen mukaan sovittu.

Indeksisidonnainen vuokrasopimus jatkuu vuoteen 2008 saakka, ja sopimuksen mukaiset hinnan tarkistusneuvottelut käydään vuonna 2005. Merenkulkulaitos on Hirvelän mukaan tarkastellut rahtausten hintoja maailmalla tilastojen perusteella. Hän ei pidä laitoksen saamaa tuloa ei mitenkään huonona niihin vertailuihin nähden, joita laitos on tehnyt rahtaustasoista maailmanmarkkinoilla parin viime vuoden aikana. Vertailussa on ollut lyhyt- ja pitkäaikaisia hintoja.

-Kun norjalainen vuokraaja DSND-yhtiö vuokraa monitoimimurtajia edelleen, on selvää, että se saa hyvät tulot löytäessään yksittäisen rahtauksen spot-markkinoilta. Rahtauksen saaminen niin, että saa 224 päivälle vuodessa tasaisen tulon, ei olekaan niin yksinkertainen asia, Hirvelä muistuttaa. Väitteet siitä, että jossakin yksittäisessä tapauksessa saadaan hyvät tulot, eivät Hirvelän mukaan välttämättä sitä merkitse, että koko vuoden tulo olisi sama. Lehden uutinen ei hänen mukaansa todista sitä, että sopimus olisi kokonaisuutena epäedullinen.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.