Mainos

Merenkulku ei saanut haluamaansa tukea

Hallitus ei suostu varustamoiden toivomiin lisätukiin. Kaikkiaan haussa oli noin 200 miljoonan vuosittainen tukipaketti. Se koostui tonnistoverosta, korkotuesta ja sotu-maksuista vapauttamisesta.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta ei puoltanut liikenneministeriön esityksiä Suomen kauppalaivaston lisätuista. Lisätukia puoltaneen liikenneministeri Matti Aura muistutti, että hallituksen yleislinja on ollut kaikkia elinkeinotukia vastaan.

-Merenkulku on kuitenkin aivan erilaisessa tilanteessa kuin muut elinkeinot ja siksi olisi ollut viisasta antaa Suomen merenkululle samat edellytykset kilpailuun kuin muilla EU-mailla on, Aura sanoi talouspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksen jälkeen.

Varustamot ovat uhanneet laivojen ulosliputtamisella, ellei ala saa haluamaansa lisätukea. Ministeri Aura uskoo, että päätöksen takia ainakin uudet alukset rekisteröidään muun kuin Suomen lipun alle. Suomen lipun alla purjehtivassa kauppalaivastossa on nyt noin 130 alusta. Alan yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin viisi miljardia markkaa. Varustamoiden tiukkojen vaatimusten takia Aura arvioi, että merenkulun lisätuet nousevat keskeisesti esille, kun seuraavaa hallitusohjelmaa käsitellään. Tämä hallitus ei enää asiaa aio käsitellä.

Varustamot haluavat tonnistoveron

Varustamot haluavat siirtyä ns. tonnistoveroon kuten kilpailijamaista esimerkiksi Saksa siirtyy ensi vuoden alusta. Tonnistoveron kustannusvaikutus olisi ollut noin sata miljoonaa markkaa. Toiseksi pienehköille varustamoille haettiin korkotukea. Siitä valtiolle olisi kertynyt kuluja noin 15 miljoonaa markkaa. Lisäksi varustamot esittivät sotu-maksujen täydellistä palauttamista. Se olisi maksanut valtiolle noin 80 miljoonaa markkaa. Kaikkiaan lisäpaketin kustannusvaikutus olisi ollut noin 200 miljoonaa markkaa.

Pakettiin kuului lisäksi muun muassa esitys perustaa työryhmä miettimään matkustaja-alusten kilpailukykyä. Koska lastausaluksille ei herunut lisätukea, ministeriö ei aio perustaa työryhmää matkustaja-alusasiaa varten.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.