Mainos

Meppien testamentti: Sitoutukaa ja verkostoitukaa

EU-parlamentti Ranskan Strasbourgissa (EPA)

- Se on raakaa työtä, ja vasta toissijaisesti small talkkia, opastaa meppikonkari Kyösti Virrankoski (kesk.) tulevia suomalaisia europarlamentaarikkoja.

- Pahimpia sudenkuoppia on se, että ihastuu liturgiaan. Ensimmäinen edellytys vaikuttamiselle on, että hankkii vahvaa ja monipuolista tietoa, neuvoo Esko Seppänen (vas).

Seppänen aloitti työt Euroopan Parlamentissa vuonna 1996 kuten Virrankoskikin.

-On tärkeää, että osaa rakentaa itselleen selvän toimintaohjelman. Muuten hukkuu. On hyvä keskittyä yhteen asiaan ja menestyä siinä. Sen jälkeen sinua arvostetaan, opastaa puolestaan Henrik Lax (RKP).

Suomen meppikaarti kokee suuren muodonmuutoksen kävipä vaaleissa miten tahansa. Nykyisistä 14 europarlamentaarikosta peräti seitsemän luopuu paikastaan. Laxin, Virrankosken ja Seppäsen lisäksi Brysselin koneesta hyppäävät Lasse Lehtinen (SDP), Riitta Myller (SDP), Reino Paasilinna (SDP) ja Samuli Pohjamo (kesk.).

Lax, Seppänen ja Virrankoski muistuttivat lähtiäiskahvilla, että verkostoituminen on äärimmäisen tärkeää pienestä maasta tuleville mepeille. Isot maat jyräävät, joten suomalaismepin on osattava hakea kumppaneita ajatustensa taakse.

Verkostojen luominen vie aikaa, ja siksi kaikki korostivatkin sitä, että parlamenttiin on lähdettävä sitoutuneena ja valmiina työskentelemään siellä useita vuosia.

Millainen on hyvä meppi?

-On kyllä osattava sanoa, mitä haluaa, summaa Lax.

-Pitää heijastaa sitoutumista työhön. Pitää olla selvä tuntuma, että haluaa siellä työskennellä, Virrankoski neuvoo.

-Parlamentaarisesta kokemuksesta ja yhteiskunnallisesta kokemuksesta on hyötyä, katsoo Seppänen.

Kolmikosta Seppänen sanoo kaikkein suorimmin ääneen, että urheilusuorituksista tai muusta julkisuudesta ei parlamentissa ole apua. Tosin ne eivät hänen mukaansa myöskään ole este sille, etteikö voisi oppia hyväksi poliitikoksi.

"Hieno kokemus"

-Mielenkiintoista ja antoisaa aikaa on ollut, Olen oppinut paljon, usein kantapään kauttakin. Ei ole kahta samanlaista päivää Euroopan politiikassa. Parlamentti on näköalapaikka, Seppänen summaa.

-Lähden erittäin hyvillä mielin. Tämä on ollut urani parasta aikaa, ehkä tuottoisintakin. Oma päätavoitteeni on päättymässä, kun EU hyväksyy Strategian Itämeren alueen kehittämiselle. Nyt pitäisi varmistaa Itämeren asema laajentuvassa ja alueellistuvassa EU:ssa. Puola, Saksa ja Baltian maat voisivat liittyä Pohjoismaiden neuvostoon, Lax opastaa.

-Olen ollut Euroopan Parlamentissa vuodesta 1996. Kyllä se on ollut suurenmoista aikaa. Olen nähnyt Euroopan vanhan kahtiajaon umpeutuvan ja uusien jäsenmaiden liittyvän. Nyt on hyvä aika jäädä sivun ja jättää tehtävät vähän nuoremmille. Toivon voimia taistella Suomen ja suomalaisten puolesta - siitähän siinä on kyse, toteaa Kyösti Virrankoski.

Virrankosken parlamentaarikon ura kulminoitui komeasti budjetin esittelyyn. Se on iso vaikuttamisen paikka ja kunniatehtävä.

Konkarit neuvovat: Kolme asiaa, jotka uuden mepin kannattaa pakata mukaansa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.