Mainos

Mepit käyttävät eniten omaa rahaa EU-kampanjoihin

Erot EU-vaalikampanjointiin käytetyissä rahasummissa ovat kasvaneet ehdokkaiden välillä suuriksi. Eniten rahaa käyttävät raskaan sarjan poliitikot. Tavalliset ehdokkaat jäävät kauas jälkeen.

Nykyiset europarlamentaarikot pystyvät käyttämään eniten omaa rahaa EU-vaalikampanjointiin. Tämä selviää Observer FInlandin MTV:n uutisille tekemästä tutkimuksesta.

Eniten rahaa lehtimainontaan on käyttänyt keskustan Kyösti Virrankoski, noin 130 000 euroa. Summa vastaa kolmannesta kaikkien ehdokkaiden lehtimainonnasta. Lehtien normaaleilla listahinnoilla laskettuna Kyösti Virrankoski on käyttänyt runsaat 200 000 euroa. Ainoana ehdokaana tähän mennessä osa hänen ilmoittelustaan on ollut lehtiliitteitä, joissa on käytetty erikoishintoja. Nämä huomioiden Virrankosken lehti-ilmoittelusumma on 130 000 euroa.

Kakkosena on vasemmistoliiton Esko Seppänen, reilulla kolmellakymmenellä tuhannella eurolla. Reilusti yli kymppitonni on palanut myös Lauri Kontrolta (kesk.) ja Piia-Noora Kaupilta (kok.).

Loput reilut parisataa ehdokasta ovat käyttäneet rahaa tuhannen euron molemmin puolin.

Puolueiden tuki vaihtelee

MTV:n kyselyyn vastanneista mepeistä Virrankosken oma lompakko kevenee kahdeksallakymmenellä, ja Seppäsen seitsemälläkymmenellä tuhannella eurolla. Reino Paasilinna (sd.), Ulpu Iivari (sd.), Matti Wuori (vihr.) ja Riitta Myller (sd.) käyttävät kukin useamman kymppitonnin.

"Meppien tulotasolla ei erityisesti tarvitse säästää", Seppänen toteaa.

Muilla ehdokkailla omaan panostukseen on varaa yleensä joitakin satoja euroja. Puolueiden tuki ehdokkaille vaihtelee muutamasta sadasta eurosta yli kymmeneentuhanteen euroon.

"Puolue antaa kaikille tasapuolisesti 15 000 euroa, kaikkia kohdellaan tasapuolisesti, ja piirit ja järjestöt tukevat omia ehdokkaitaan vähän eri tavalla, ja se on piirien ja järjestöjen asia", sanoo euroehdokas Anneli Jäätteenmäki (kesk.) Hän ei tiedä saaneensa piirijärjestöiltä rahallista tukea, mutta kylläkin paljon henkistä.

Toista keskustan kärkiehdokasta Kyösti Virrankoskea puolue ja piirijärjestöt tukevat yhteensä jopa sadallatuhannella eurolla.

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa kotimaassa ja ulkomailla ylihuomenna, kesäkuun 2. päivänä. Varsinainen vaalipäivä on kahden viikon kuluttua sunnuntaina.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 30.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.