Mepit äänestävät EU-parlamentin puhemiehestä

EU-vaalien jälkeinen nimitysvyyhti selvenee osin, kun mepit aloittavat työnsä ja äänestävät heti alkuun EU-parlamentin puhemiehestä.

Ensi viikolla työnsä aloittavat mepit äänestävät EU-parlamentin puhemiehestä tistaina. Tehtävää pidetään yhtenä unionin tärkeimmistä komission puheenjohtajuuden ohella.  

Viime vaalikaudella parlamentin puhemiehenä toiminut saksalainen Martin Schulz tulee todennäköisesti valituksi uudelleen. EU-politiikan veteraani Schulz edustaa sosialisteja eli parlamentin toiseksi suurinta ryhmää. Hän oli ehdolla myös komission johtoon, mutta joutui vetäytymään sosialistien jäätyä vaaleissa kakkossijalle.  

Parlamentin kaksi selvästi suurinta ryhmää eli keskusta-oikeistolainen EPP ja sosialistit pyrkivät jakamaan huippuvirat keskenään. EPP on luvannut asettua puhemiesvaalissa Schulzin taakse.  

Sopimus närästää parlamentin pienempiä ryhmiä. EU-kriittisten meppien mukaan äänestäjät kaipaavat unioniin selvää suunnanmuutosta ja johtoportaaseen uusia kasvoja.  

-Tämä suljettujen ovien takana tehty sopimus etäännyttää entisestään äänestäjiä, jotka ovat jo saaneet tarpeekseen siitä, ettei heitä ole huomioitu, sanoi brittikonservatiivien parlamenttiryhmän ECR:n ehdokas Sajjad Karim.  

Jos myös komission puheenjohtajaksi valitaan vanhan polven poliitikko, EPP:n asettama ehdokas Jean-Claude Juncker, EU:ta on helppo kritisoida kyvyttömäksi uudistumaan. EU-maiden johtajien odotetaan nimeävän Junckerin ehdokkaaksi perjantaina.

Ryhmäjako uusiksi  

Parlamentin oikealla laidalla istuvien edustajien joukko vahvistui vaaleissa selvästi, ja ryhmäjakoa on myllätty oikeistossa uusiksi. Ryhmien piti tällä viikolla päättää kokoonpanostaan Strasbourgissa tiistaina alkavaa täysistuntoa varten.  

Brittikonservatiivien ja perussuomalaisten EU-kriittinen ryhmä ylsi kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi niukasti keskustaliberaalien ohi. Ranskan ja Hollannin oikeistopopulistien aikeet uuden ryhmän perustamisesta puolestaan kariutuivat, kun puolueet eivät saaneet riittävästi liittolaisia.  Brittikonservatiivien ja perussuomalaisten EU-kriittinen ryhmä ylsi kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi niukasti keskustaliberaalien ohi. Ranskan ja Hollannin oikeistopopulistien aikeet uuden ryhmän perustamisesta puolestaan kariutuivat, kun puolueet eivät saaneet riittävästi liittolaisia.  

Ryhmien suuruusjärjestyksestä on käyty kovaa kilpajuoksua, sillä isoimpien ryhmien mepit saavat painavimpia tehtäviä ja myös eniten EU-rahoitusta.  

Ensi viikon täysistunnossa selviää myös, mihin valiokuntiin mepit päätyvät. Valiokunnat määräävät, mihin asioihin mepit vaalikaudellaan keskittyvät.  

Lue myös:

    Uusimmat