Mainos

"Menin perjantaina nukkumaan rikkaana miehenä – heräsin köyhänä"

Australialais-kyproslainen John Demetriou on tällä hetkellä vakava mies. Kyproksen taloudellisen myllerryksen seurauksena mies pelkää nyt menettäneensä elinikäiset säästönsä.

– Menin perjantaina nukkumaan rikkaana miehenä. Heräsin köyhänä miehenä, 65-vuotias Demetriou toteaa Sydney Morning Heraldin haastattelussa.

Kyprokselta kotoisin oleva Demetriou asui 35 vuoden ajan Australiassa, missä hän teki myös omaisuutensa myymällä koruja.

Hän oli jättänyt saaren 70-luvulla Turkin kanssa käydyn sodan takia ja vienyt perheensä turvaan Australiaan. Australiassa mies aloitti elämänsä nollasta, mutta rakensi itselleen hiljalleen omaisuuden.

Vuonna 2007 Demetriou muutti takaisin Kyprokselle ja aloitti eläkepäivät. Eläkepäiviään turvaamassa miehellä oli miljoonan Australian dollarin säästöt.

Rahoillaan miehen oli tarkoitus turvata lastenlastensa opinnot. Rahaa oli varattu myös sydänvian vaatimiin lääkärikuluihin. Haaveissa oli oma vene ja turvalliset eläkepäivät.

Mies ei Kyprokselle tultuaan halunnut kuitenkaan kiirehtiä mitään isoja hankintoja.

– Jos olisin päättänyt, että jään tänne varmasti, olisin rakentanut talon. Valitettavasti en tehnyt sitä päätöstä.

Demetrioun rahat olivat Laiki-pankissa, johon EU:n asettamat tukipaketin ehdot iskivät kovimmin. Demetriou kuuli viime viikolla huhuja pankin mahdollisista vaikeuksista. Hän matkusti Aiya Napaan ja kysyi pankinjohtajalta – ystävältään – pitäisikö hänen siirtää kaikki säästönsä.

– Ei ole mitään syytä huoleen, hänelle kerrottiin.

Demetrioulla on pieni toivonkipinä siitä, että hänen elinikäiset säästönsä voisivat olla turvassa. Miehen talletus on nimittäin Australian dollareina eikä euroina ja hän toivoo, että rahat eivät tämän vuoksi olisi automaattisesti uhattuna.

Hän ei ole vielä kuitenkaan päässyt tarkastamaan tilannetta pankistaan. Ajatus säästöjen häviämisestä saa miehen kyyneliin.

– Tällä hetkellä istun kuin tulisilla hiilillä, Demetriou toteaa Sydney Morning Heraldissa.

– Kyseessä ei ole mikään venäläisraha, se ei ole mitään mustan markkinan rahaa. Se on minun rahaani.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.