Menevätkö yöt puhelimen vilkuilemiseen? Näillä vinkeillä nukut kuin tukki!

Huonosti nukuttu yö vaikuttaa ihmisen päivää monin tavoin. Töissä saattaa tehdä enemmän virheitä, ruokahalu lisääntyy ja aktiivisuus kärsii. Onneksi on kuitenkin olemassa useita keinoja saada nopeammin unen päästä kiinni.

Nukkuminen ei joillakin ihmisillä aiheuta minkäänlaista ongelmaa. On kuitenkin lukemattomia henkilöitä, jotka kamppailevat unen päästä kiinni saamisen kanssa päivittäin.

Olethan muistanut välttää kofeiinipitoisia juomia ennen nukkumaanmenoa tai pelottavien elokuvien katsomista ja ongelmien puntaroimista yön pikkutunneilla? Näiden asioiden lisäksi on olemassa seitsemän vinkkiä, jotka nopeuttavat unien satamaan lainehtimista.

1. Hillitse kofeiinin hörppäämistä jo iltapäivällä

Bostonin yliopistotutkijan Joan Salge Blaken mukaan kofeiinipitoisia juomia kannattaa välttää jo heti lounaan jälkeen. Viimeisen kupposen kahvia tai muita kofeiinipitoisia juomia voi juoda vielä kahdelta päivällä, mutta sen jälkeen se vaikuttaa jo yöuniin.

2. Syö oikein

On tärkeää välttää suurien annosten herkuttelua ennen nukkumaanmenoa. Kannattaa esimerkiksi valmistaa lounaaksi täysjyväpastaa vihanneksien ja kanan kera. Tomaattikastike ja parmesanjuusto ovat hyvä lisä kyseiseen annokseen. Näin ollen saat tarpeeksi proteiineja sekä tryptofaani-nimisiä aminohappoja, jotka muuttuvat kehossa unta edistäviksi serotoniineiksi.

Muriseeko vatsasi vielä myöhään illallakin? Syö iltapalaksi raejuustoa ja banaania, sillä myös nämä annokset sisältävät tryptofaania.

3. Yömyssy oikeaan aikaan

Useat ihmiset luottavat yömyssyyn turvatakseen hyvät yöunet. Ei kuitenkaan kannata juoda juuri ennen nukkumaanmenoa, vaan jo aikaisemmassa vaiheessa. Muutoin alkoholi häiritsee unenlaatua ja saatat pyöriä sängyssä vielä yönpikkutunneillakin. Pieni määrä punaviiniä kannattaa juoda viimeistään noin kuuden aikaan illalla.

4. Käy kuumassa suihkussa ajoissa

Nautitko yleensä kuumasta suihkusta tai kylvystä käymisestä ennen nukkumaanmenoa? Kannattaa kuitenkin muistaa, että ruumiin lämpötila ei saa olla liian korkea nukkumaan suunnatessa. Nukkumiseen auttaakin, jos ruumiin lämpötila on sopivan viileä ja kaikki aktiviteetit on hoidettu hyvissä ajoin ennen unten maille menemistä.

5. Venyttele

Rentouttava hengittely ja venyttely helpottavat nukkumatin saapumista. Yritä saada kaikki päivän aikana keräämäsi jännitys pois kehostasi ennen nukkumaanmenoa ja nopeutat takuulla unen saapumista. Jo muutaman minuutin venyttely saa uskomattomia tuloksia aikaiseksi.

6. Vältä kirkkaita valoja ennen nukkumaanmenoa

Huoneen tulee olla pimeä, jotta nukkuminen sujuu paremmin. Kattovalot kannattaa sammuttaa jo varhaisessa vaiheessa ja hyödyntää esimerkiksi tunnelmallisten pikkuvalojen käyttämistä.

Kirkkaat valot saavat kehon luulemaan, että on päivä ja edelleen täytyy toimia tehokkaasti. Himmeämmässä valossa hiippailu illalla nopeuttaa unen saapumista.

7. Jätä puhelin nurkkaan

Puhelimella sähköpostiviestien sekä muiden tärkeiden sivustojen tarkastaminen on tullut yhtä tavallisemmaksi toiminnoksi juuri ennen nukkumaanmenoa. Nukkumisen kannalta on kuitenkin erittäin tärkeää unohtaa tällaiset stressaavat toimenpiteet ja antaa asioiden odottaa aamuun asti.

Lähde: Health

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja