Mainos

Menetkö marjametsään? Näitä voi poimia nyt

Jos tahtoo poimia mustikoita, metsään kannattaa mennä parin viikon sisällä. Metsäntutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Kauko Salo kertoo, että mustikkasato on tänä vuonna runsas.

– Mustikkasato on valtakunnallisesti keskiarvojen yläpuolella. Sato voi nousta hyvinkin jopa 25–30 kiloon hehtaarilta. Ne ovat suuria lukuja, kun viime vuonna parhaat sadot olivat 10 kilon nurkilla hehtaaria kohti.

Hillan hinta nousee

Marjanpoimija voi löytää metsistä elokuun alussa myös villivadelmaa ja hillaa. Hillasato on tosin Salon mukaan jäänyt tänä vuonna heikoksi.

– Suomuuraimen kilohinnat nousevat tänä vuonna korkeaksi. Lakkakakku on ensi talvena on aika arvokasta juhlaruokaa.

Länsi-Suomessa heikompi sato

Mustikkaa ehtii poimia Etelä- ja Keski-Suomessa elokuun puoliväliin. Sen jälkeen laatu saattaa Salon mukaan hieman heiketä.

Länsi-Suomessa mustikkasato on Keski- ja Itä-Suomea heikompi.

– Mitä ilmeisemmin pölytyksen kanssa on ollut paikoin ongelmia. Sielläkin mustikkaa kyllä löytyy, jos jaksaa vähän pidempään kulkea.

Puolukasta tulee kohtuullinen

Puolukka on vielä kypsymisvaiheessa. Sato ei näytä kärsivän viimevuotiseen tapaan kuivuudesta.

– Puolukkasato näyttää nyt kohtuulliselta, sillä heinäkuussa tuli onneksi reippaasti ukkoskuuroja kuumista ilmoista huolimatta. Paikoin puolukasta saattaa tulla yhtä hyvää satoa kuin mustikaltakin.

Älä poimi pihoilta

Kaikkia luonnonmarjoja ja -sieniä saa jokamiehenoikeuksien mukaan poimia vapaasti, mutta kesämökkien lähialueita ja pihoja kannattaa välttää.

– Pitää kunnioittaa ihmisten yksityisyyttä, Salo muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.