Mainos

Meneekö kaikkien aikojen toukokuun lämpöennätys rikki ensi viikolla? Myös auringonpaiste-ennätys lähellä

Kuiva ja lämmin sää jatkuu Suomessa lähipäivinä. Lisäksi koko maassa on voimassa joko metsä- tai ruohikkopalovaroitus.

Hellerajat ovat rikkoutuneet jälleen tänään osassa maata. Kuumimmat lukemat mitattiin tänään Kanta-Hämeen alueella Hämeenlinnan Lammilla, 27,2 ja Hattulan Lepaassa, 27,1 astetta.

Tänään sivuttiin myös vuodelta 1984 peräisin olevaa toukokuun hellepäivien ennätystä, joka on 12 päivää. Alkuviikosta tämä ennätys mitä todennäköisimmin lyödään.

MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo, että ensi viikolla on muutakin jännitettävää.

Torstai-iltaan mennessä selviää, meneekö 30 asteen raja rikki toukokuun puolella. Vieläkin kutkuttavampaa on se, ylitetäänkö kaikkien aikojen lämpötilaennätys, 31,0, astetta. Ennätys on vuodelta 1995, ja se mitattiin toukokuun lopussa.

Yksi mahdollisesti uusiksi menevä ennätys on toukokuun auringonpaistetuntien määrä. Asiasta kertoo Ilmatieteen laitos viestipalvelu Twitterissä.

Lämpenee, lämpenee

Huomenna on vuorossa hieman aiempaa viileämpi päivä. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan lämpötilat pysyttelevät jonkin verran hellerajan alapuolella. Etelässä voidaan päästä 23–24 asteeseen, mutta muualla pysytään pääosin parissakymmenessä asteessa. Pohjoisessa mittarin lukemat voivat jäädä jopa alle 15 asteeseen.

Päivää vietetään suuressa osassa maata kuitenkin aurinkoisessa säässä.

Alkuviikolla sää jälleen lämpenee. Maanantaina lämpötilat kipuavat laajasti yli 20 asteen, ja etelässä hätyytellään hellerajaa. Tiistaina sää lämpenee edelleen, ja tuolloin saattaa olla ensimmäinen hellepäivä lauantain jälkeen. Jopa Lapissa päästään lähelle hellerajaa.

Keskiviikkona ja torstaina pysytellään likimain samoissa lukemissa, ja joillakin paikkakunnilla rikotaan myös helleraja.

Kuivuuteen ei helpotusta

Kuivuuteen ei ole tulossa helpotusta, ja siksi ruohikko- ja metsäpalovaroitus koskee koko maata. Tiistain ja keskiviikon aikana saattaa tulla jokunen sadekuuro etelä- ja keskiosassa, mutta niistä ei juurikaan ole apua kuivuuden nujertamisessa.

Metsäpalot pitivät lauantainakin palokunnat kiireisinä eri puolilla maata. Suurin maastopalo oli Pohjois-Pohjanmaan Kalajoella, jossa tulta oli taltuttamassa noin 40 palomiestä. Pelastuslaitoksen mukaan palo saattoi alkaa metsäkoneen pyörien telojen aiheuttamasta kipinöinnistä.

Maastoa paloi myös muun muassa Oulussa, Sipoossa, Iissä ja Askolassa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.