Mainos

Mellakoitsijoita esitetään vangittavaksi Tanskassa

Tanskan poliisi esittää vangittavaksi viisi nuorta epäiltynä tulipalojen sytyttämisestä Kööpenhaminan mellakoissa. Kaikkiaan 17 nuorta pidätettiin, mutta loput päästettiin vapaaksi kuulustelujen jälkeen.

Viikonlopusta lähtien jatkuneet levottomuudet yltyivät tähän mennessä rajuimmiksi eilen illalla. Mellakoijat sytyttivät tuleen kymmeniä autoja ja roskalaatikoita sekä rikkoivat ikkunoita Nörrebron kaupunginosassa.

Kööpenhaminan poliisi arvioi nuoria olleen liikkeellä sadasta kahteensataan. Kaupungin palolaitoksella viime yö oli lähes yhtä kiireinen kuin uudenvuodenyö yleensä. Mellakoista johtuvia hälytystöitä kirjattiin yli 40.

Uhkaavin tilanne koettiin, kun yksi paloista uhkasi levitä pihakatoksesta viereiseen asuintaloon. Palokunta sai liekit hallintaan, mutta useita asuntoja jouduttiin evakuoimaan.

Lievempiä levottomuuksia puhkesi myös muualla maassa. Kalundborgissa kiviä heitelleet nuoret estivät palomiehiä pääsemästä sammutustöihin.

-Palot saivat lopulta palaa loppuun itsestään, kuvailee tilannetta poliisin päivystäjä Lars Mogensen.

Mellakoijat kivittivät paloautoja ja ambulansseja myös Kööpenhaminassa ja Århusissa.

Mellakoiden syy yhä epäselvä

Poliisi ei osaa kertoa syytä nuorten mellakointiin.

-Emme tiedä syytä levottomuuksiin. Pidätetyt eivät ole olleet kovin puheliaita, kertoo Kööpenhaminan poliisin tiedottaja Flemming Steen Munch.

Mahdolliseksi syyksi on epäilty Muhammed-pilakuvista uudelleen syntynyttä kohua. Poliisi pidätti alkuviikosta kolme miestä epäiltynä yhden kuvia piirtäneen taiteilijan murhan suunnittelusta.

Epäillyistä kaksi Tunisian kansalaista on määrä karkottaa maasta, mikä on saattanut herättää suuttumusta enimmäkseen maahanmuuttajien asuttamassa Nörrebrossa. Levottomuuksien puhkeamisen takana voi poliisin mukaan olla myös virkavallan lisääntynyt partiointi kaupunginosassa.

Nörrebrossa mellakoitiin viime vuonna useaan otteeseen sen jälkeen kun poliisi tyhjensi kaupunginosan nuorisotalon. Osa levottomuuksista yltyi rajuiksi yhteenotoiksi mielenosoittajien ja poliisien välillä.

Poliisista ei osata sanoa, saattaisivatko myös viime päivien mellakat liittyä nuorisotalokiistaan.

(MTV3-STT-AFP-Ritzau)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.