Mainos

Mellakoitsijat tunkeutuivat Royal Bank of Scotlandiin Lontoossa

G20-talousmahtien kokoukseen liittyvät mielenosoitukset ovat muuttuneet väkivaltaisiksi. Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Lontoon keskustassa Britannian keskuspankin ja Royal Bank of Scotland -pankin edustalla.

Kahakoissa rikottiin pankkien ja toimistojen ikkunoita, ja useita poliiseja loukkaantui. Lähes 20 ihmistä pidätettiin, ja poliisi eristi keskuspankin, jonka luo oli kokoontunut arviolta 4000 mielenosoittajaa.

Osa mielenosoittajista onnistui tunkeutumaan poliisiketjun läpi Royal Bank of Scotland -pankkiin, joka on talouskriisin takia noussut valtion elvytysoperaation keskipisteeseen. Paikalle saapuneet mellakka- ja ratsupoliisit saivat niskaansa niin pulloja, kananmunia, savupommeja kuin kenkiäkin.

Myös Yhdysvaltain suurlähetystön eteen kerääntyi noin 2000 mielenosoittajaa ja satoja poliiseja.

G20-kokoukseen saapuvia valtionpäämiehiä suojelemaan on määrätty 5000 poliisia. Times-lehti on alkanut kutsua Lontoota turvatoimien vuoksi linnoitukseksi.

Tiedotusvälineiden arvioiden mukaan kaiken kaikkiaan mielenosoitukset ovat kuitenkin jääneet odotettua laimeammiksi.

Pitkin päivää tuhannet vihaiset ihmiset ovat tungeksineet Lontoon kaduilla ja osoittaneet mieltään muun muassa kapitalismia ja ilmastonmuutosta vastaan. Lontoon kaduilla mielenosoittajien kanssa on 2 500 poliisia pitämässä rauhaa yllä.

"Mellakoista varoitettu työpaikoilla"

Lontoon Cityssä headhunter-yhtiössä työskentelevä suomalainen Sanna Kaskeala kertoo saaneensa sekä Lontoon poliisilta että omalta yhtiöltään tarkat ohjeet kuinka pukeutua töihin G20-kokouksen ja sen ympärillä vellovien mielenosoitusten aikaan.

- Työnantaja sanoi, että kaikkien pitää "dress down" eli pukujen sijaan kaikilla on tänään farkut ja hupparit, kertoo Kaskeala työpaikaltaan vastapäätä Bank of Englandia.

- Poliisilta saimme jo viikko sitten kirjeen, että mielenosoitusten aikana pitäisi välttää "kapitalistisia paikkoja".

- Meitä pyydettiin ottamaan omat eväät mukaan ja välttämään McDonaldsilla ja Starbucks-kahvilassa käymistä - ne ovat molemmat tässä vieressä, kertoo Kaskeala.

- Meille sanottiin, ettei pidä mennä parvekkeelle kurkkimaan mielenosoittajia. Minä olen sen verran utelias, että aion kyllä mennä, nauraa Kaskeala.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

Katso kuvaa Lontoon G20-mellakoista:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.