Mellakoista kärsineen Fergusonin poliisilaitos saatetaan hajottaa – taustalla rasismiepäily

Yhdysvaltain oikeusministeriö harkitsee Fergusonin poliisilaitoksen hajottamista rasismiepäilyjen vuoksi.

Oikeusministeri Eric Holderin mukaan ministeriö käyttää kaiken valtansa varmistaakseen, että poliisilaitos uudistaa toimintaansa.  

Oikeusministeriön keskiviikkona julkaisemasta raportista kävi ilmi, että Fergusonin poliisi on syrjinyt säännönmukaisesti tummaihoisia kansalaisia. Ministeriön laajojen selvitysten mukaan tummaihoisia on syrjitty ja heidän perustuslaillisia oikeuksia rikottu vuosien ajan Fergusonissa Missourin osavaltiossa.   

Fergusonin asukkaista kaksi kolmasosaa on tummaihoisia, mutta heihin on kohdistunut 93 prosenttia kaikista pidätyksistä.   

Fergusonin poliisia on arvosteltu laajasti sen jälkeen, kun valkoihoinen Darren Wilson ampui aseettoman mustan 18-vuotiaan Michael Brownin viime elokuussa.  

Paljon huomiota saanut tapaus johti pitkään kestäneisiin mellakoihin ja herätti Yhdysvalloissa kriittisen keskustelun poliisin tummaihoisia kohtaan käyttämästä väkivallasta. Wilsonia vastaan ei nostettu syytteitä, mutta hän erosi myöhemmin Fergusonin poliisivoimista.  

Keskiviikkona Yhdysvaltain oikeusministeriö ilmoitti, ettei nosta syytettä Wilsonia vastaan siviilioikeudessa. Ministeriön mukaan Wilsonin rikollisista tarkoitusperistä ei ollut vaadittavaa näyttöä.  

Oikeusministeriön keskiviikkona julkaisemasta raportista kävi ilmi, että Fergusonin poliisi on syrjinyt säännönmukaisesti tummaihoisia kansalaisia.


Lue myös:

    Uusimmat