Mainos

Mellakat jatkuneet Kööpenhaminassa

Kiistellyn nuorisotalon tyhjentäminen on synnyttänyt mellakoita Kööpenhaminan Nörrebron kaupunginosassa viikon puolivälistä alkaen. Mielenosoitukset alkoivat jälleen illalla eri puolilla Kööpenhaminaa.

Poliisi on käyttänyt kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan Kööpenhaminassa Nörrebron kaupunginosassa. Berlingske-lehden mukaan mielenosoittajat heittivät poliiseja muun muassa palopommeilla, johon poliisi vastasi kyynelkaasulla.

Poliisin käytettyä kyynelkaasua mielenosoittajat hajaantuivat useisiin pieniin ryhmiin. Arviot mielenosoituksen koosta vaihtelevat muutamasta sadasta jopa 1500:aan osallistujaan. Poliisi kertoo pidättäneensä yön aikana noin sata henkilöä.

Mielenosoitus alkoi kymmeneltä illalla Kööpenhaminan keskustassa, josta joukko siirtyi Nörrebron kaupunginosaan.

Kaikkiin mielenosoituksiin ei ole poliisin mukaan pyydetty viranomaisten lupaa. Kööpenhaminan poliisi sanoo kuitenkin olevansa valmistautunut mielenilmauksiin.

Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen tuomitsi eilen mellakat, samoin kuin valtaosa Tanskan eturivin poliitikoista.

- On kertakaikkisen tuomittavaa, että muutamat häiriköt jatkavat epäjärjestyksen tuottamista, pääministeri sanoi uutistoimisto Ritzaulle.

Päivällä 18 mielenosoittajaa valtasi pariksi tunniksi Tanskan sosiaalidemokraattien puoluetoimiston vastalauseena nuorisotalon tyhjentämiselle, mutta poliisin saavuttua he lähtivät rauhallisesti pois.

Turhautuneiden kööpenhaminalaisten toimintaryhmäksi itseään kutsuneet valtaajat perustelivat tekoaan sillä, että ylipormestari Ritt Bjerregaardin puolue olisi vastuussa nuorisotalon tyhjennyksestä.

Syytteitä kymmenille

Poliisi oli eilisaamuun mennessä ottanut kiinni 219 ihmistä, ja oikeus määräsi 35 heistä tutkintavankeuteen epäiltyinä muun muassa hyökkäyksistä poliisia vastaan. Uutistoimisto Ritzaun mukaan poliisi aikoi nostaa syytteen yli 90 mellakoijaa vastaan.

Kiinni otettujen joukossa oli poliisin mukaan 17 ulkomaalaista, muun muassa yhdeksän saksalaista ja kaksi amerikkalaista. Suomalaisia ei tiettävästi ollut kiinni otettujen joukossa. Loukkaantuneita oli viisi, heistä yksi poliisi.

Poliisi oli kuitenkin perjantaina edelleen varuillaan, ja aktivistit ilmoittivat netissä aikovansa jatkaa protesteja ainakin seuraavat kolme päivää.

Osa kouluista ja päiväkodeista pitää ovensa vielä kiinni Nörrebron alueella, missä nuorisotalo sijaitsee.

Talon tyhjennys alkoi

Poliisi tyhjensi kiistellyn nuorisotilan torstaina aamulla. Talo oli vallattu vuonna 1982, ja kaupunki oli antanut sen nuorten käyttöön. Vuonna 2001 kaupunki myi talon kuitenkin Faderhuset-uskonlahkolle, joka haluaa purkaa sen.

Perjantaina Faderhusetin työntekijät alkoivat kantaa ulos nuorisokeskuksesta huonekaluja ja muuta tavaraa.

- Jos nuoret haluavat omaisuuttaan nuorisotalosta takaisin, heidän pitää ottaa yhteyttä Faderhusetiin, sanoi Kööpenhaminan poliisin tiedotuksesta vastaava Flemming Steel Munch.

Keskuksessa on pidetty konsertteja ja muita kulttuuritilaisuuksia, ja se on ollut tunnettu vaihtoehtokulttuurin keskus. Muun muassa islantilainen poptähti Björk on esiintynyt talossa.

Nuorisotalon kohtalosta on käyty pitkiä neuvotteluja ja oikeustaisteluja. Viime elokuussa oikeus päätti, että valtaajat voidaan häätää. Joulukuussa häätöyritys sai aikaan kovia mellakoita.

Tukimielenosoituksia järjestettiin perjantaina iltapäivällä Suomessa Helsingissä ja Tampereella. Mielenosoituksia oli myös ainakin monissa Saksan kaupungeissa, Wienissä, Tukholmassa ja Oslossa.

(MTV3-STT-DPA-Ritzau-AFP-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.