Mainos

Melanoomia ehkäistään suojautumalla uv-säteilyltä

Vuonna 2004 Syöpärekisteriin ilmoitettiin 800 uutta melanoomaa. Uusien tapausten määrä lisääntyi näin 13 prosenttia edellisvuodesta.

Yhdeksän kymmenestä melanoomasta eli tummasolusyövästä voidaan estää suojaamalla iho auringolta. Etenkin lasten herkkä iho kannattaa suojata voiteiden sijasta vaatteilla, sillä ihon toistuva polttaminen lapsena tai nuorena lisää riskiä sairastua melanoomaan.

Vaatteet suojaavat sekä auringon UVA- että UVB -säteilyltä. UVB-säteily vaikuttaa ihon pintakerroksiin ja polttaa voimakkaasti ihoa. UVA-säteily tunkeutuu syvemmälle ja vanhentaa sekä rappeuttaa ihoa.

Parhaiten ultraviolettisäteilyltä suojaavat löyhästi ja ilmavasti laskeutuvat vaatteet. Paksut, tummat tai värilliset kankaat suojaavat ohuita ja vaaleita paremmin, tiivis kangas puolestaan paremmin kuin neuleet.

Vuonna 2004 Syöpärekisteriin ilmoitettiin yhteensä 800 uutta melanoomaa. Näistä 387 oli naisilla ja 413 miehillä. Uusien tapausten määrä lisääntyi 13 prosenttia edellisvuodesta.

Ilmatieteen laitos, Säteilyturvakeskus ja Suomen syöpäyhdistys ovat muistuttaneet tänään auringon ultraviolettisäteilyn ja ihosyöpien lisääntymisestä sekä ihon suojaamiskeinoista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.