Mainos

Meksikossa äänestettiin jännitysvaaleissa

Vaaleissa valitaan presidentti seuraavalle kuusivuotiskaudelle. Äänestys jatkuu aamuyölle Suomen aikaa ja ensimmäisiä tuloksia on odootettavissa aamulla.

Presidentinvaalit jakoivat Meksikon tänään kahteen leiriin. Maan köyhä väestö toivoi vasemmistoehdokas Manuel Lopez Obradorin pysäyttävän tuloerojen kasvun. Vauraampi väki kiiruhti äänestämään Felipe Calderonia, joka uskoo vapaakauppaan ja lämpimiin Yhdysvaltain-suhteisiin.

- Hän tulee kansan parista, hän ymmärtää meitä, perusteli ratkaisuaan vartija Juan Jose Lopez, joka äänesti Lopez Obradoria pääkaupunki Mexicon laidan hökkelikylässä. Ehdokas voitti 52-vuotiaan Lopezin puolelleen, kun hän jakoi rahaa vanhuksille ja yksinhuoltajaäideille toimiessaan Mexicon pormestarina.

Calderonin äänestäjät pelkäävät, että Lopez Obrador haaskaisi maan talouskasvun hedelmät kunnianhimoisiin sosiaaliprojekteihin.

- Hän on vaara Meksikolle, kauhisteli tarjoilija Hector Morgan Lopez Obradorin kampanjalupauksia.

- Hän lupaa kaikille kaikenlaista selittämättä, miten kaikki maksetaan.

Yhdysvaltoja kiinnostaa siirtolaisuus ja kauppa

Vaaleja seurataan tarkasti Yhdysvalloissa, missä vasemmiston voittokulku Latinalaisen Amerikan vaaleissa on pantu huolestuneena merkille. Meksiko on amerikkalaisille paitsi tärkeä kauppakumppani, myös laittoman maahanmuuton ja huumeiden kauttakulkumaa, ja uuden presidentin odotetaan tarttuvan vaikeisiin aiheisiin rivakasti.

Calderon ja Lopez Obrador ovat yhtä mieltä siitä, että meksikolaisten maahanmuuttajien virta Yhdysvaltoihin saadaan hidastumaan vain parantamalla köyhien elinoloja kotimaassaan. Miesten ehdottamat keinot ovat kuitenkin kovin erilaiset: Calderon uskoo ulkomaisten investointien tuovan maahan rahaa, joka tihkuu ennen pitkää myös slummeihin. Lopez Obrador nostaisi suoraan minimipalkkoja ja alentaisi polttoaineen ja peruselintarvikkeiden hintoja.

Pääehdokkaat ovat viimeisten mielipidemittausten mukaan jotakuinkin tasoissa. Ensimmäiset tulosennusteet valmistuvat huomisaamuna Suomen aikaa.

Kolmantena kisassa on PRI-puolueen Roberto Madrazo, jolle ei lupailla kovin komeaa äänisaalista. PRI johti maata 71 vuoden ajan, kunnes istuva presidentti, Calderonin puoluetoveri Vicente Fox voitti yllättäen vaalit vuonna 2000.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.