Mainos

Meksikonlahden suurin öljynkerääjä olikin täysi floppi

Meksikonlahden öljykatastrofiin avuksi lähetetty jättikoon öljynkerääjä on osoittautunut täysin tehottomaksi öljynkeruussa. Yhdysvaltain merivartioston mukaan kahden viikon testauksen jälkeen jättikerääjällä ei ole saatu yhtään öljyä kerätyksi.

- Löysimme tankeista pelkkää vettä, kerääjä on erittäin tehoton, toteaa merivartioston kontra-amiraali Paul Zunkunft.

Yli kolmesataametrinen malmin ja öljyn kuljetukseen alun perin suunniteltu A Whale -niminen keräysalus lähetettiin kesäkuun lopussa öljyvuotoalueelle keräämään öljyä. Laivan omistaa taiwanilainen yhtiö. Alus on muutettu öljynkerääjäksi tekemällä sen kylkiin molemmille puolille kuusi aukkoa, joista saastuneen veden on tarkoitus virrata sisään öljyn erotukseen. Alus on kuitenkin osoittautunut tehottomaksi, sillä öljy kelluu laineilla pieninä, vain noin muutaman neliömetrin kokoisina lauttoina. Pienten öljylauttojen keruuta varten alus olisi pitänyt varustaa imujärjestelmällä.

- A Whaleen täytyy tehdä muutoksia. Se voisi olla tehokas toisenlaisessa öljyvuototapauksessa, jossa laineilla kelluu paksu ja yhtenäinen öljylautta, kontra-amiraali Zunkunft arvioi.

Meksikonlahdelta poltettu öljyä Exxon Valdezia enemmän

Meksikonlahden öljykatastrofi on jo osoittautunut pahemmaksi kuin 21 vuotta sitten uponneen Exxon Valdezin tankkeriturma. Exxon Valdezin uppoamisen yhteydessä rannoilta ja laineilta poltettiin yhteensä noin 41 miljoonaa litraa öljyä. Meksikonlahdella tuo määrä on jo ylitetty kahdella miljoonalla litralla.

Laineilta on kuitenkin onnistuttu keräämään talteen lähes sata miljoonaa litraa öljyä. Kerätystä veden ja öljyn seoksesta on saatu öljyä parhaimmillaan talteen jopa 60 prosenttia, mutta huonoimmillaan talteen saadun öljyn osuus on ollut vain 15 prosenttia.

- Keskiviikko oli ensimmäinen päivä koko vuodon aikana, kun keräsimme enemmän öljyä kuin mereen pulppusi, kontra-amiraali Zunkunft kertoo.

(MTV3 - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.