Mainos

Meksikonlahden öljy leviää yhä laajemmalle

Meksikonlahden öljyn leviämistä seurataan huolestuneina Yhdysvalloissa. Paksua raakaöljyä on löydetty jo monin paikoin Louisianan rannikon rämeiltä, ainakin noin 50 kilometrin pituiselta alueelta.

Samalla on varmistunut, että öljyä on myös lahden voimakkaassa merivirrassa, joka kuljettaa sitä kohti Floridaa. Öljyn on laskettu saapuvan Floridan lähivesille ensi viikon aikana.

Öljy uhkaa Floridan kärjen eli Key Westin lisäksi Kuuban pohjoista rannikkoa. Asiantuntijat uskovat, että ainakin toistaiseksi merivirran mukana kulkeutuu vain veden pinnalla kelluvaa ohutta öljykelmua eikä paksua öljylauttaa.

Tutkijat ihmettelevät Yhdysvalloissa yhä suurempaan ääneen sitä, ettei hallinto ole tehnyt omia tutkimuksiaan öljytuhoista vaan on luottanut pääosin teollisuuden arvioihin ja testeihin.

- On kummallista, ettemme tiedä, kuinka paljon öljyä on vuotanut, ihmetteli valtameritutkija Sylvia Earle kongressille.

- On kummallista, ettemme tiedä, missä veden kerroksissa öljyä on.

Kettu kanalan vahtina

Tutkijoiden mukaan kaikkien muiden arviot vuotavan öljyn määrästä ovat selvästi suurempia kuin vuodosta vastuussa olevan öljyjätti BP:n.

Myös öljyn hajottamiseen käytettävien kemikaalien haittavaikutukset ovat teollisuuden omien selvitysten varassa, eikä esimerkiksi BP:n tutkimustuloksia niistä ole julkistettu.

- Annammeko ketun vahtia kanalaa sallimalla öljy-yhtiöiden vakuuttaa meidät puhdistusaineiden turvallisuudesta, kysyttiin Center for American Progress -tutkimuslaitoksen kongressille osoittamassa kommentissa.

BP on lopultakin myöntynyt siihen, että se julkistaa suoran videokuvansa vuodosta tutkijoiden ja kongressin käyttöön.

- BP kuvittelee, että tämä on heidän merensä ja että on heidän asiansa hallita sitä koskevia tietoja, puhisi turhautunut kongressiedustaja Ed Markey.

BP valmistelee vuodon lopullista tukkimista erityisen mutasekoituksen ja sementin avulla. Työn alkamisajasta liikkuu erilaisia tietoja: joidenkin mukaan se aloitetaan ehkä perjantaina, toisten mukaan valmisteluvaihe on ohi sunnuntaina tai alkuviikolla.

Yhtiön mukaan tätä kuten monia muitakaan sen harkitsemia toimenpiteitä ei ole aiemmin yritetty nykyisissä olosuhteissa eli puolentoista kilometrin syvyydessä.

BP ilmoittaa imevänsä Meksikonlahteen vuotavaa öljyä tällä hetkellä 5000 tynnyrin, eli 795 000 litran päivävauhdilla. Asiantuntijat ja Yhdysvaltain hallitus ovat kyseenalaistaneet, saako yhtiö kerättyä mereen vuotavaa öljyä ilmoittamansa määrän.

(MTV3 - STT)

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.