Mainos

Meksikon kompromissia odotellaan Cancúnissa

Cancunin ilmastoneuvottelujen viimeinen päivä on alkanut odottelulla. Neuvottelijat ovat jo usean tunnin ajan odottaneet puheenjohtajamaa Meksikon kompromissiesitystä, jonka luvattiin valmistuvan jo tunteja sitten. Suomen ympäristöministeri uskoo, että odottelu lupaa hyvää.

- Siellä on raju työstö käynnissä, että voitaisiin mahdollisimman pitkälle hyväksyttävissä oleva kompromissipaperi tuoda neuvottelijoille, arveli Cancúnista tavoitettu ympäristöministeri Paula Lehtomäki (Kesk.).

Hankalimpia ovat olleet neuvottelut Kioton ilmastosopimuksen jatkosta. Nyt näyttää siltä, että ratkaisua lykätään vuodella.

- Lopullinen päätös jää ensi vuoden seuraavaan kokoukseen, ennustaa Lehtomäki.

- Kioton jatkon suhteen luulen, ettei tule sellaista päätöstä, että olisi varmaa, että sille tulee jatkoa, arvioi Cancúnissa neuvotteluja seuraava Greenpeacen ilmastoneuvonantaja Kaisa Kosonen.

Neuvottelut jatkuvat yöhön

Neuvottelujen lopputulos selviää todennäköisesti ensi yön aikana.

- Huolestuttavalta näyttää siinä mielessä, että paljon isoja kysymyksiä on vielä auki. Voi olla, että lopputulos jää laihaksi sisällöltään, ennakoi Kaisa Kosonen.

Joissakin kysymyksissä on sentään edistytty. Trooppisen metsäkadon torjunnasta on käytännössä jo sovittu, mutta päätökset puuttuvat.

Ilmastorahoitusneuvottelut ovat myös edenneet hyvin, mutta rahoitussummista riidellään vielä.

- Kööpenhaminassa puhuttiin 100 miljardista dollarista vuositasolla, jolla teollisuusmaat tukisivat kehitysmaiden ilmastotoimia. Nyt täällä on esitetty vaatimuksia tukisummista, jotka olisivat 1,5 prosenttia teollisuusmaiden bruttokansantuotteesta. Haarukka on suuri enkä usko, että asiasta pystytään täällä päättämään, arvelee Lehtomäki.

Uuden ilmastorahaston perustamisesta sen sijaan saatetaan sopia Cancúnissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.