Mainos

Meksikon huumepomot yhä useammin naisia

Meksikon huumesodan väkivalta ja joukkomurhat ovat keikauttamassa vanhoja sukupuolirooleja nurin. Huumekartelleja johtavat yhä useammin naiset, kertoo tutkija Arturo Santamaria.

Väkivalta kohdistuu useimmiten juuri miehiin, jolloin kartelliperheiden lesket ja tyttäret astuvat kuolleiden saappaisiin.

– Ensin ne tappoivat isäni. Sitten kun veljenikin ammuttiin viimeisimmässä välikohtauksessa, tartuin ohjaksiin, kertoo erään kartellin johtoon noussut nainen Santamarian tuoreessa kirjassa.

Santamaria työskentelee Sinaloan osavaltion yliopistossa, ja seudun naiset ovat perinteisesti olleet mukana huumebisneksessä, tosin lähinnä valmistuspuolella.

– He ovat imeneet vaikutteita pikkutytöstä lähtien. He tietävät mistä on kyse ja miten homma toimii, Santamaria selittää.

– Sittemmin he ovat siirtyneet huumekuljetuksiin, rahanpesuun ja niin sanottuun narkodiplomatiaan eli hurmaamaan korruptoituneita virkamiehiä. Myöhemmin naiset ovat ryhtyneet pyörittämään koko kuviota.

Viime vuoden lokakuusta lähtien Meksikon viranomaiset ovat pidättäneet 46 naispuolista huumekartellipomoa.

Naiset vaikeampi vastus

Santamaria arvelee, että kartellit vain vahvistuvat, koska ainakin jotkut naiset toimivat varovaisemmin ja käyttävät väkivaltaa säästeliäämmin kuin monet miehet.

– Kartelleja vastaan on vaikeampi taistella, koska naiset näyttävät toimivan fiksummin, hän sanoo. Santamarian mukaan nuoremmat naiset voivat kuitenkin olla aivan yhtä verenhimoisia kuin miehet.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.