Mainos

Meksiko rajoittaa ulkomaalaisten pääsyä Chiapasiin

Meksiko rajoittaa ulkomaalaisten pääsyä intiaanien asuttamaan Chiapasin osavaltioon. Eurooppalaiset ihmisoikeustarkkailijat saavat viettää alueella enää vain kymmenen päivää. Lisäksi yhdessä ryhmässä saa olla vain kymmenen henkilöä. Alueelle pyrkijöiden on myös todistettava olevansa aitoja ihmisoikeustarkkailijoita, joilla on kokemusta vastaavanlaisilta kentiltä.

Meksikon hallitus on kyllästynyt ulkomaalaisryhmiin, joita maan presidentti Ernesto Zedillo kutsuu vallankumousturisteiksi. Viimeinen pisara hallitukselle oli yli sadan hengen italialainen ryhmä, joka rikkoi hallituksen määräyksiä ja ajeli viikkokausia levottomilla kapinallisten alueilla.

Sadat eurooppalaiset turistit ovat vierailleet Zapatista-kapinallisten kannattajien alueilla viime vuosina. Sinne heitä ovat johdatelleet mm. suuttumus intiaanien puolesta ja halu nähdä häivähdys kapinallisten karismaattisesta johtajasta Marcosista. Meksikolaisten mielestä enemmistö heistä on näyttänyt ennemminkin hipeiltä kuin tarkkailijoilta.

Tänä vuonna Meksikon hallitus on potkaissut maasta jo ainakin 20 turistia, jotka olivat sekaantuneet liikaa Chiapasin asioihin. Osavaltiossa on kuollut satoja ihmisiä kapinallisten ja armeijan yhteenotoissa.

Chiapasissa on ollut levottomuuksia tammikuusta 1994 lähtien. Silloin vasemmistolaiset Zapatistat nousivat kapinaan ja vaativat Chiapasin köyhtyneelle maya-intiaanien vähemmistölle parempia elinoloja sekä demokraattisia uudistuksia koko maahan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.