Mekaanisen metsäteollisuuden työriidassa sovintoehdotus – toimihenkilöiden lakko alkoi paperiteollisuudessa

Lakkoja ja työtaisteluita - miten työmarkkinariidat ratkaistaan? 8:14
Entinen valtakunnannasovittelija Juhani Salonius ja professori Harri Melin keskustelivat MTV:n Uutisaamussa työmarkkinoiden kireästä tilanteesta.

Mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimusneuvotteluissa on annettu sopimusehdotus, kertoo valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä. Työntekijöitä edustava Teollisuusliitto ja työnantajaosapuoli Metsäteollisuus ry antavat vastauksensa ehdotukseen torstaina kello 14 mennessä.

Mekaanisessa metsäteollisuudessa on meneillään Teollisuusliiton tammikuun lopulla aloittama lakko. Työtaistelutoimet mekaanisessa metsäteollisuudessa jatkuvat 8. maaliskuuta saakka, mikäli sovintoon ei päästä, liitto kertoi sivuillaan maanantaina.

Metsäteollisuudella neuvottelut kesken myös Pron kanssa

Työnantajaliitto Metsäteollisuus jatkaa tänään työriidan sovittelua myös Ammattiliitto Pron kanssa. Pron paperiteollisuuden toimihenkilöt ovat tänään aloittaneet lakon, joka kestää 19. helmikuuta asti, ellei sopua synny sitä ennen. Metsäteollisuus on vuorostaan asettanut toimihenkilöt työsulkuun 10.–17. helmikuuta. Osa paperiteollisuuden toimihenkilöistä marssi ulos työpaikoiltaan jo eilen.

Ammattiliitto Paperiliiton kanssa Metsäteollisuus sen sijaan pääsi sopuun maanantaina, kun osapuolet hyväksyivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Lakon ja työsulun vauhdittamien neuvottelujen tuloksena syntyneen, paperi-, kartonki- ja sellutehtaita koskevan sopimuksen palkkoja nostava vaikutus on 3,3 prosenttia 25 kuukauden sopimusjaksolla.

Paperiliitto puolestaan katsoi päässeensä uudessa sopimuksessa eroon kiky-tunneista, joiden asema on hiertänyt merkittävästi valtaosassa viime kuukausien työehtosopimusneuvotteluista.

Myös Metsäteollisuuden ja Sähköliiton neuvotteluissa saatiin maanantaina aikaan sopu, jonka Sähköliiton hallitus hyväksyi tiistaina. Neuvottelutulos oli sisällöltään samankaltainen kuin Metsäteollisuuden ja Paperiliiton välinen pääalan sopimus.

Lue myös:

    Uusimmat