Mainos

MEK: Japanilaisturisteja yhä vähemmän Suomeen

Japanin maanjäristys, sitä seurannut tsunami ja Fukushiman ydinvoimalan vaurioituminen näkyvät japanilaisten matkustusinnossa.

EU-komissiossa on ehditty jo tehdä arvioita Japanin tragedian vaikutuksista Eurooppaan suuntautuvaan turismiin. Matkailun edistämiskeskuksen tutkimus- ja kehitysjohtaja Kristiina Hietasaari sanoo, että tiedot ovat tällä hetkellä hyvin ristiriitaisia:

- Jotkut arviot ovat hyvinkin optimistisia. Niiden mukaan Japanin tapahtumilla ei ole kovinkaan paljon vaikutusta. Oma paikallinen edustajamme kuitenkin arvioi vaikutusten olevan suuria. Tätä on verrattu vuoden 1995 Koben maanjäristykseen ja sen vaikutuksiin. Kaukokohteet voivat odottaa japanilaisten turistien määrässä kymmenen prosentin laskua.

Euroopan kohteista japanilaiset matkustavat eniten Saksaan, Ranskaan, Italiaan ja Espanjaan. Suomeen saapui viime kesänä yli 70 000 vierailijaa Japanista. Japanilaisten matkustajien suhteellinen merkitys kaikesta maahan saapuvasta turismista on Euroopan vertailussa suurin kuitenkin Suomessa.

- Suomeen tulee japanilaisia turisteja pieni määrä, mutta mielenkiintoinen havainto on se, että kaikista ulkomailta maahan tulevista turisteista japanilaisten suhteellinen osuus on suurin Suomessa. Vaikka määrät eivät ole suuria, niin kyllä sillä on meille iso merkitys, Hietasaari sanoo.

Matkailun edistämiskeskus arvioi, että tulevana kesänä japanilaisia turisteja näkyy esimerkiksi Helsingin katukuvassa aiempia vuosia vähemmän. Sitä vastoin kiinalaisten ja intialaisten vierailijoiden määrä lisääntyy jatkuvasti.

Luonnollisesti myös Japanin oma turismi kärsii maanjäristyksen ja tsunamin aiheuttamista vaikutuksista. Pahiten kärsineet alueet tuottavat maan bruttokansantuotteesta nelisen prosenttia. Etenkään radioaktiivinen säteily ei houkuttele vierailijoita nousevan auringon maan kevääseen.

- Suomalaiset eivät lähde Japaniin niin kuin muina vuosina. Japanista saatujen tietojen mukaan peruutuksia on tullut kautta maailman. Ne ovat japanilaisille iso asia, sillä kevätsesonki eli kirsikankukintojen aika on parhaillaan alkamassa, Hietasaari kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.